Hanna Ottman: Ratkaisuviikot

Maaliskuu alkaa olla puolivälissä. Parin viikon päästä Suomen opettajat ovat ilman sopimuksia, ellei ihmeitä tapahdu.

Elämä jatkuu toki vanhojen sopimusten mukaisesti kunnes uusista on sovittu, mutta työrauhavelvoite on pois eli esimerkiksi ylityökiellot tai lakot ovat mahdollisia.

 

OAJ:n viestintä neuvotteluista tiivistyy tiivistymistään. Tulet saamaan sähköpostin meiltä vähintään kerran viikossa, sillä mitä lähemmäksi sopimusten päättymistä mennään, sitä oleellisempaa on tietää, mitä neuvottelurintamalle kuuluu.

Tarkistathan viimeistään nyt, että yhteystietosi ovat ajan tasalla, jotta saamme tarvittaessa sinulle tietoa henkilökohtaiseen sähköpostiin tai tekstiviestillä puhelimeen. Privaattitiedot ovat tarpeen, sillä työnantaja voi sulkea sekä työosoitteen että -numeron työtaistelun aikana.

 

Tähän mennessä olemme kertoneet julkisesti neljä päätavoitetta ja sen, että niiden lisäksi jokaisella sopimusalalla ja kaikilla jäsenryhmillä on kymmeniä muita tavoitteita.

Juuri tämän enempää emme voi kertoa niin kauan kuin neuvotteluja käydään. Pinnan alla tapahtuu koko ajan paljon, mutta niistä kertominen julkisesti ei paranna neuvotteluasetelmaa.

Neuvottelurauhan varjeleminen taas on meille ykkösasia, sillä parhaat sopimukset syntyvät aina nimenomaan neuvotellen.

Jos ratkaisua joudutaan hakemaan sovittelijalta, ollaan yleensä aina siinä tilanteessa, että kaikki joutuvat tinkimään tavoitteistaan enemmän tai ikävämmin kuin yhdessä sopien olisi jouduttu.

Vaikka opettaja tekee hyvää, se on hänen työtään, ei hyväntekeväisyyttä

Kaikki mahdollinen kuitenkin kerrotaan! Sen lisäksi, että saat suoraa postia OAJ:lta, seuraa myös muita kanaviamme.

Osoitteessa oaj.fi/oajneuvottelee on sekä uutisia että sopimusalakohtaista tietoa neuvotteluista.

Tietoa saa myös OAJ:n somekanavilta. Hyvän tekijä, ei hyväntekijä -kampanjallamme haluamme muistuttaa, että opettajan työ on vaativaa ja ansaitsee oikeudenmukaisen palkan. Vaikka opettaja tekee hyvää, se on hänen työtään, ei hyväntekeväisyyttä.

Auta levittämään tietoa ja tykkää, jaa ja luo neuvotteluviestinnän sisältöjä somessa!

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

 

Tekijältä

Vieläkö osaamistani tarvitaan?

Kuka kaipaa osaamistani enää, kun ikäluokat pienenevät? Kysymys koskee muitakin kuin opettajia. Meidän kaikkien työelämässä olevien on varauduttava yhteiskunnallisiin muutoksiin päivittämällä ja laajentamalla ammatillista osaamistamme. Pelkkä tutkinto ei riitä, tietoa ja taitoa pitää kerryttää läpi elämän.

 

Maan hallitus uudistaa jatkuvaa oppimista nyt isosti ja se hyödyttää opettajia monella tavalla. Jos uudistus etenee toivotusti, myös opettajat pääsevät entistä paremmin päivittämään ja laajentamaan osaamistaan työuransa ja elämänsä eri vaiheissa.

Toisaalta opettajia tarvitaan kipeästi myös jatkuvan oppimisen ohjaustyöhön. Väestön ikääntyessä opettaja opettaa yhä useammin työikäistä aikuista, jonka pitää päivittää osaamistaan voidakseen vastata työelämän muutoksiin.

 

OAJ:n pitkään toivoma opettajarekisteri on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Varautuminen tulevaan olisi paljon helpompaa, jos tietäisimme, mistä kelpoisia opettajia puuttuu.

Operekisteri helpottaisi koulutuksen suunnittelua ja vahvistaisi alan vetovoimaa.

Riitta Korkeakivi

Lue lisää:

Lapsia syntyy vähemmän – miten käy opettajatarpeen?

Lue lisää oaj.fi:stä:

Jäsen, päivitä yhteystietosi!

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022