Olipa kiinnostavaa keskustelua! Katsoin Marja Sannikka -ohjelman nykykoulusta. Ylen ohjelman otsikko oli provosoivasti Suomalainen koulu on sekaisin, mutta itse ohjelma tarkasteli koulua otsikkoaan osuvammin.
Ohjelman innoittamana totesin jälleen kerran, että keskustelu koulusta ja opettajan työstä on vaikeaa.
Yhtäältä on kerrottava ongelmista ja asioista, jotka vaativat muutosta. Muutosta ei tunnetusti tapahdu, ellei tiedetä ongelmaa. Ja sille on saatava usein kunnollinen huomio.
Toisaalta ongelmista on houkuttavaa puhua yksinkertaistaen. Silloin kyllä saadaan huomio – ehkä myös mediahuomio – mutta samalla menetetään helposti kokonaiskuva.
Tämä taas ei useinkaan palvele itse asiaa eli oikeansuuntaista kehittämistä.
Opettajaopiskelija arveli ohjelmassa, että puhe koulujen ongelmista saattaa olla jo niin laajaa, että opettajan ammatin hyvät puolet jäävät katveeseen.
Hän uskoi, että opettajankoulutukseen ei hakeuduta, koska pelätään, ettei ammatissa pärjää. Tai se ei enää houkuta.
Opiskelija muistutti, että jo hänenkin vähällä kokemuksellaan voi kuitenkin sanoa, että opettajan työ on parhaimmillaan upeaa.
Vasta oikeanlainen todellisuus muuttaa perusteellisesti myös puhetta.
Tätä tasapainoa ala hakee varmaan ikuisesti. Epäkohdista puhumiseen velvoittaa todellisuus. Esimerkiksi opettajien jaksaminen pitää ottaa tosissaan.
Ohjelmassa haastateltu professori totesikin, että ”Maailmalta tiedämme, että on hyvin vakavaa, jos opettajat uupuvat. Siitä ei hyödy kukaan. On tärkeää, ettemme tee sellaisia uudistuksia, jotka johtavat opettajien uupumiseen.”
Ongelmista täytyy puhua. Eikä pelkkä puhuminen riitä, vaan tarvitaan myös tekoja. Vasta oikeanlainen todellisuus muuttaa perusteellisesti myös puhetta.
Tekojen lisäksi on mielestäni hyvä miettiä, saisimmeko koulupuheeseen myös kirjoa.
Opettajan ammatti on niin hieno, että sen vetovoima ei saa jäädä muun koulupuheen ja sinänsä oikean kehittämisen varjoon.
Hyvää kannattaa pitää esillä silloinkin, kun selätetään ongelmia.
Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.
Twitterissä @HannaOttman
Tekijältä
Kuntamuodin sesongit
Tässähän tuntee itsensä lähes muotitoimittajaksi! Mielessä ovat jo tulevat sesongit, vaikka tämänkin kevään uutuudet ovat esittelemättä.
Olemme helmikuun mittaan ideoineet lehtijuttuja, joilla lähestymme kuntavaaleja. Joissa äänestetään huhtikuussa 2021.
Haluamme rummuttaa sitä, että opetusalan ammattilaisia tarvitaan kuntapäättäjiksi.
Kuntien tilanne on tapetilla myös sekä työehtosopimusneuvottelujen että kunnista kantautuvien leikkaussuunnitelmien takia.
On puolustettava opettajien työpaikkoja. On oltava kärryillä kuntien ja valtion rahoitustilanteesta ja -suunnitelmista, sillä sieltä pitää tiristää opetusalan ammattilaisten tarvitsemat palkankorotusprosentit.
Samalla kerromme opettajan työn arjesta. Siitä, johon neuvottelut, koulutuspoliittinen vaikuttaminen ja paikallinen järjestötyö hakee tasoitusta ja parannusta.
Arjessa onkin kerrottavaa. Sen voi päätellä pelkästään somekeskusteluista tai meille saapuvien juttuvinkkien määrästä. Kiitos opet ja muut alan ahertajat!
Minna Ängeslevä
Lue lisää:
Onko kuntien kirstu puoliksi tyhjä vai täynnä? – ”Hautajaiskellojen soittelu on tarpeetonta”