Hanna Ottman: Hyvää ylpeyttä

Olin ylpeä. Seurasin Educassa kevään toistaiseksi merkittävintä työmarkkinakeskustelua.

 

Olin ylpeä luokanopettajasta, joka kertoi opettajan arjesta ja konkretisoi keskustelun sisältöjä osuvilla esimerkeillä. ”Opettaja joutuu joka päivä priorisoimaan, kuka saa hänen aikaansa ja apuaan ja kuka jää syrjään. Kuormittaa, kun ei saa tehdä työtään hyvin!”

Selkokielinen ja selväjärkinen, jalat maassa ja sydän paikallaan. Suomalaisen, korkeasti koulutetun fiksun opettajan ruumiillistuma.

 

Olin ylpeä puheenjohtajasta, jonka näkemykset alleviivasivat opettajien ja esimiesten merkitystä ja antoivat samalla vahvan viestin päättäjille: nyt on opettajien aika!

Myös työnantajapuolen edustajat ansaitsevat kiitoksen. He kertoivat näkemyksensä suoraan ja perustellen.

Kun kuullaan ja kuunnellaan, silloin on mahdollista keskustella.

Selkokielinen ja selväjärkinen, jalat maassa ja sydän paikallaan.

Koko keskustelusta saa olla ylpeä. Se oli värikäs eikä siitä puuttunut tunteita, mutta se oli silti rakentava. Se edusti neuvotteluperinnettä, jossa hyvinkin erilaisista lähtökohdista ja näkemyksistä koetetaan aktiivisesti ponnistaa kohti ratkaisua, ei riitaa.

Sellainen jättää tilan löytää oikeasti parhaita ratkaisuja eikä pakota tekemään myönnytyksiä vain kasvojen pelastamiseksi.

Itse asioissa ollaan kuitenkin kaukana. Educassa käyty keskustelu lisäsi vahvasti tunnetta siitä, että tänä keväänä todella on monen asian ratkaisun paikka. OAJ on poikkeuksellisen valmiina neuvotteluihin järjestövalmiutta myöten.

 

Educassa OAJ:n pisteellä kävi tänä vuonna aiempaa paljon enemmän niitä, jotka halusivat liittyä jäseniksi.

Monen syy oli tuleva kevät ja neuvottelut. Liittyä haluttiin paitsi tietenkin oman turvan takia mutta myös siksi, että OAJ:lle halutaan antaa neuvotteluihin tuki.

 

Tiedättekö, se tuntuu todella hyvältä. Tuki siivittää aina parhaisiin tuloksiin, ja niitä nyt tarvitaan. Kuten puheenjohtaja sanoi: Opettajat tekevät maailmanluokan työtä, ja sen pitää näkyä myös siinä, mitä sopimuksissa sanotaan. Maailman paras tulos ansaitsee tulla palkituksi.

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

 

Tekijältä

Aina ehtoisa Educa

Opettaja-lehden toimittajalle Educa on jokavuotinen työmaa, juttuaiheiden aarreaitta ja iso ilo.

Tänä vuonna opettajat ammensivat koulutustapahtumasta hyvinvointia opinpoluille, työhön ja elämään.

Hyvinvointi rakentuu kohtaamisille, ja parasta on niiden todistaminen. Educassa moikataan, halataan, rupatellaan ja käydään kaverikuvassa.

Kiivas koulutyö herkeää hetkeksi. Opettajalla on aikaa kuljeskella, istua, kuunnella. Vaikuttua, ammentaa ideoita, haistella uusia tuulia.

 

Koulutuksen suunnittelijat, tekijät ja mahdollistajat kohtaavat toisensa. Kansalaisjärjestöt, oppimateriaalin tekijät ja opetusteknologian kehittäjät antavat parastaan.

Educa näyttää sen, mihin suomalaiset opettajat pystyvät ja minkä varassa he kukoistavat.

Suomalaisen koulutuksen yltäminen maailmanmaineeseen on yhteiskunnan yhteinen saavutus, jonka makustelulle messutapahtuma antaa joka vuosi ainutlaatuisen areenan. Siivu kiitoksista lankeaa myös Educalle.

Tiina Tikkanen

 

Lue juttuja Educasta:

Mitoituksen hyödyt päivänselviä opettajille

Kiky ei kasvattanut ammatillista loistavuutta – paneeli pohti työmarkkinakierroksen kipukohtia

Uusi sukupolvi osaa meitä paremmin – 56 maan neuvonantaja Simon Anholt uskoo, että koulutus ratkaisee ilmasto-ongelman