Muistokirjoitus Tapani Kumpunen 16.8.1934 – 23.5.2023

Viitasaarella Kymönkosken koulun johtajana ja luokanopettajana elämäntyönsä tehnyt Tapani Kumpunen on kuollut 88-vuotiaana.

Kumpunen syntyi ja kasvoi Helsingissä, ja oli jo varhain taitava piirtäjä ja lahjakas urheilija. Opintie vei hänet Heinolan opettajaseminaariin, josta löytyi myös tuleva puoliso Marja-Liisa. 60-luvun kynnyksellä nuoripari muutti Kymönkoskelle perustaen perheen, johon syntyi neljä poikaa.

Tapanin oppilas, toimittaja Unto Hämäläinen kertoo: ”Tapani ja Marja-Liisa Kumpunen tulivat opettajiksi 63 vuotta sitten. He olivat nuoria, innokkaita ja tarmokkaita. Energisiä opettajia tarvittiin, sillä meitä oppilaita oli niin paljon, ettemme mahtuneet kahteen vanhaan koulurakennukseen. Piti ottaa lähitalojen tuvat avuksi. Kumpuset olivat kaikessa mukana vuodesta toiseen, vuosikymmeneltä seuraavalle. Yhdessä he tekivät huiman urakan kymönkoskelaisten ja laajemminkin viitasaarelaisten eteen, monen sukupolven hyväksi.”

Kumpunen todisti myös maaltamuuttoa ja syrjäkylien autioitumista. Hänen siirtyessään eläkkeelle 1994 koulussa oli enää alle 30 oppilasta.

Kumpunen oli mukana järjestämässä konsertteja, esityksiä ja näyttelyitä niin koulussa kuin sen ulkopuolella, ja hän oli myös useita vuosia musiikkikoulun pianonsoiton opettajana. Hänen karismaattinen ja rohkea tapansa luoda ja tukea kulttuuritoimintaa tartutti taiteen tekemisen innon moneen viitasaarelaiseen.

Intohimoiselle kuoromusiikin puolestapuhujalle, mieskuorojen ja lauluyhtyeiden johtajalle myönnettiin sekä Viitasaaren kunnan Porthan-palkinto 1995 ja director cantus -arvonimi 1998.

Kumpunen oli tuottelias harrastajamaalari, joka piti useita yksityisnäyttelyitä ja osallistui lukuisiin ryhmänäyttelyihin. Teostensa aiheet hän löysi paitsi kotinurkilta myös kauemmaksi suuntautuneilta maalausretkiltä.

Ilkka Kumpunen
Esko Kumpunen
Marja Istala Kumpunen