Muistokirjoitus: Liisa Rautio 2.3.1952–19.6.2023

Matemaattisten aineiden opettaja Liisa Rautio menehtyi 19.6.2023 pitkäaikaiseen sairauteen Lahdessa. Hän oli syntynyt Leivonmäellä 2.3.1952. Liisa opiskeli Jyväskylän yliopistossa matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja tietojenkäsittelyoppia. Valmistuttuaan hän sai viran Lahdesta Kivimaan yläasteelta, jossa hän toimi opettajana 36 vuotta eläkkeelle siirtymiseensä asti.

 

Opettajana Liisa oli oppilaiden arvostama. Hän oli vaativa ja luja, mutta lempeä, huumorintajuinen ja kannustava. Hän näki murrosikäisen ylilyövän käytöksen takaa oppilaassa olevan hyvän ja hän potentiaalinsa. Työtoverit muistavat hänet ahkerana ja idearikkaana työtoverina. Häneltä riitti voimavaroja myös tukea työuraansa aloittelevia kollegoja.

 

Pian Lahteen muutettuaan Liisa lähti mukaan opettajien ammattiyhdistystoimintaan. Hän oli vuosikymmeniä aktiivinen toimihenkilö Päijät-Hämeen oay -piirissä koulutustilaisuuksien järjestäjänä ja piirisihteerinä. Lahden kaupungin luottamusmiehenä hän toimi useita kausia. Liisa oli myös aktiivisesti uudistamassa paikallistason toimintaa ja yhdistämässä eri alojen opettajayhdistykset yhteen Lahdessa. Muut yhdistyksessä toimivat muistavat hänet taitavana neuvottelijana.

 

Kulttuuriharrastukset olivat Liisalle tärkeitä. Jo 70-luvulta alkaen Liisalla oli Sinfonia Lahden kausikortti. Erityisesti eläkevuosina kirjallisuudesta tuli hänelle tärkeä harrastus. Liisa oli myös kiinnostunut kuvataiteesta ja hän oli taitava valokuvaaja, jonka kuvia julkaistiin mm. Etelä-Suomen Sanomissa.

 

Liisa kulki mielellään luonnossa. Monet lahtelaiset opettajat muistavat hänet Lahden luonto- ja retkeilytoimikunnan luontoretkien järjestäjänä Suomessa ja Virossa. Kotimaan lisäksi hän matkusti runsaasti ulkomailla sekä luonto- että kaupunkikohteissa.

 

Sairaus ei lannistanut Liisaa. Viimeiseltä Portugaliin suuntautuneeltaan matkaltaan hän palasi muutama päivä ennen kuolemaansa.

 

Riitta Parviainen, Marja Pitkälä, Mirjami Tiainen ja Merja Tyrväinen, Liisan ystäviä