Muistokirjoitus: Liisa Hentilä 26.2.1942–8.9.2023

Lapsia ja nuoria rakastava kulttuuriarvojen ystävä.

Lehtori Liisa Hentilä (o.s. Pulkkinen) kuoli tapaturmaisesti Oulussa 8. syyskuuta 2023 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 26. helmikuuta 1942.

Liisa Hentilä kirjoitti ylioppilaaksi jo 17-vuotiaana Apollon yhteiskoulusta Helsingissä. Sen jälkeen hän aloitti opiskelunsa Helsingin yliopiston filosofisessa tiedekunnassa pääaineenaan suomen kieli ja kirjallisuus ja valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1965. Jo opiskelujensa aikana, vuonna 1962, Liisa oli mennyt naimisiin samassa yliopistossa lääkäriksi opiskelleen Risto Hentilän kanssa. Niinpä 25-vuotiaana opiskelijana Liisa oli jo kolmen pojan äiti, ja poikia tuli vielä yksi lisää, kun kuopus syntyi vuonna 1975.

Koko 36-vuotisen työuransa Liisa teki Oulussa Pateniemen lukiossa äidinkielen ja ranskan opettajana. Hän oli lapsuusvuosinaan tutustunut erilaisiin kulttuureihin, ja se heijastui hänen työhönsä. Opettajan työtä tuki myös se, että hän rakasti kirjallisuutta ja oli siihen syvästi perehtynyt. Hänen opetuksessaan oli todellista laaja-alaisuutta. Opettajana hän oli työteliäs, oppilaita tukeva ja innostava. Hän sai oppilaansa tekemään parhaansa.

Liisa toimi hyvin aktiivisesti myös seura- ja harrastustoiminnassa. Poikiensa uintiharrastuksen myötä hän oli mukana Oulun Uimaseurassa tukien omien ja muiden nuorten harrastusta. Eläköidyttyään Liisa aloitti myös kokonaan uusia harrastuksia, kuten ikonimaalauksen, josta tuli hänelle hyvin rakas. Hän maalasikin omat ikonit monille läheisille. Hän harrasti myös kangaspuilla kutomista, ja lähipiirilleen hän kutoikin villashaaleja ja -mattoja.

Liisa oli aktiivisesti mukana Lions club -toiminnassa – olihan hän perustamassa naisten Sara-klubia. Omassa klubissaan hän järjesti vierailuja moniin kulttuuritapahtumiin. Innokkaana lukijana hän piti myös omaa lukupiiriä, Liisan salonkia, joka kokoontui säännöllisesti.

Liisaa jäivät kaipaamaan 17 jälkeläistä kolmessa sukupolvessa sekä lukuisat ystävät ja kollegat.


Tellervo Luukkonen
, Liisan ystävä ja kollega
Panu Hentilä, Liisan poika
Anni Fast, Liisan lapsenlapsi