Muistokirjoitus Jorma Veijola 1946–2022

Historian ja yhteiskuntaopin emerituslehtori Jorma Veijola menehtyi 14.1.2022 Kotkassa 75 vuoden iässä.

Oulussa 1946 syntynyt Jorma toimi lehtorina yli 30 vuoden ajan. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2007 Kotkan keskuskoulusta. Hänen opetuksensa painopisteitä olivat historiatietoisuus, paikallishistoria sekä demokratiakasvatus. Oppilaat ja heidän kohtaamisensa olivat Jormalle tärkeitä eläkkeelläkin. Hän tunsi saavansa erityisen hyvää hoitoa aina, kun hoitaja tai lääkäri oli hänen entinen oppilaansa.

Jorma toimi ammattiyhdistystehtävissä sekä Kotkan Seudun Veteraaniopettajien puheenjohtajana. Hän vaikutti monipuolisesti erilaisissa kunnallisissa luottamustehtävissä sekä eri järjestöissä puheenjohtajan tehtävissä. Jorma oli sananmukaisesti aktiivinen kansalainen: vielä kuolinpäivänään hän äänesti aluevaaleissa.

Eläkkeelle jäätyään Jormalle jäi aikaa historiantutkimukselle. Hän kirjoitti muun muassa neliosaisen kirjasarjan Etelä-Kymenlaakson työväen historiasta. Kirjat sekä ilmentävät Jorman kirjallisia taitoja että kiinnostusta paikallishistoriaan.

Koronaviruksen myllätessä koulujen arkea, oli Jorma huolestunut sekä peruskoulun ideologiaan kuuluvan tasa-arvon toteutumisesta että opettajien jaksamisesta. Hän korosti, kuinka arjen selviytyjät ovat suurimpia sankareita.

 

Anna Veijola ja Simo Mikkonen