Tiina Karjalainen: Työhyvinvointi tärkeimmäksi

28.5.2018

Helteen helliminä OAJ:n valtuutetut aloittivat uuden nelivuotiskauden kevätkokouksessaan toukokuun puolivälissä. 86 valtuutetuista on uusia, mikä on poikkeuksellisen paljon. Uusia ajatuksia on siis tiedossa.

Valitsimme yksimielisesti Olli Luukkaisen jatkamaan järjestömme puheenjohtajana. Hänellä on kahdelta edelliseltä kaudeltaan vahvat näytöt niin koulutuspolitiikan laaja-alaisena tuntijana ja keskustelijana kuin neuvottelijana. Onnea Olli!

Kuluneen kevään työmarkkinaneuvottelut eivät olleet sieltä helpoimmasta päästä, mutta kuivin jaloin selvittiin, ja sopimukset saatiin tehtyä. Pääsipä vanha valtuustokin vielä kokoontumaan ylimääräisen kerran kevään korvalla, mitä ei ole pitkään aikaan tapahtunut. Tämä kertoo siitä, että neuvottelujen muututtua liittokohtaisiksi vaikeuskerroin on selvästi kasvanut ja prosessi monimutkaistunut. Kiitos kaikille neuvottelijoille!

 

Valitsimme myös uuden hallituksen seuraavalle kaksivuotiskaudelle panemaan toimeen valtuuston päätöksiä yhdessä asiantuntevan toimiston väen kanssa.

Kuormitustekijöitä on liikaa, eikä työaika riitä tehtäviin.

Mikä kevätvaltuustoa puhututti? Isoimmaksi teemaksi nousi opettajien työhyvinvointi ja työssäjaksaminen. Juuri valtuuston alla julkistettu OAJ:n työolobarometri kertoo karua tarinaa: kaikkien opettajaryhmien työtyytyväisyys on heikentynyt ja työn ilo monesti hukassa. Kuormitustekijöitä on liikaa, eikä työaika riitä tehtäviin. Hallitsemattomat muutokset lisäävät stressiä.

Oma yhdistykseni teki vuosi sitten kuormituskyselyn opettajille. Peruskoulussa suurimmat kuormittavat tekijät olivat suuret opetusryhmät ja toimimattomat erityisopetuksen järjestelyt. Myös lukion opettajia kuormittivat isot ryhmät ja monet lukiota ravistelevat muutokset, kuten digitaaliset koejärjestelyt. Työtä on paljon, eikä aika tahdo riittää.

Valtuutettujen huoli kuultiin ja uusi hallitus päätti vahvistaa työhyvinvointityöryhmää ja lupasi kiinnittää erityisen paljon huomiota työhyvinvointia koskeviin näkökohtiin.

Varsinkin yleissivistäviä opettajia puhututti vuosityöaikakokeilu. Siitä toivottiin tarkkaa seurantaa ja raportointia sekä vertailutietoa muista maista, joissa malli on jo käytössä.

Valtuutetut kantoivat myös huolta järjestön alueellisen toiminnan resursoinnista. Koska edunvalvonta alueilla on muuttunut yhä ammattimaisemmaksi, tarvitaan toimijoille asianmukaiset toimintaedellytykset.

 

Oli ilo tavata juhlakokouksemme ulkomaalaisia vieraita ja kuulla heidän ylistäviä sanojaan suomalaisesta koulutuksesta – taas kerran. Mutta tästä maailmankuulusta tuotteesta on pidettävä hyvää huolta! Katse suuntautuukin poliittisiin päättäjiin ja tulossa oleviin eduskuntavaaleihin: jospa vihdoinkin satsattaisiin koulutukseen?

Nyt kuitenkin kesä ja ansaittu loma jo ovella.

Voiko aurinkoa maistaa?

Totta kai, kas sehän paistaa!

Kaikenlaista, joka paistaa,

lienee mahdollista maistaa.

Kuopiolaiskirjailija Elina Karjalaisen Uppo-Nallen sanoin toivotan kaikille opettajille aurinkoista kesää ja rentouttavaa lomaa.

 

Tiina Karjalainen

tiina.karjalainen@kuopio.fi

Kirjoittaja on OAJ:n valtuuston puheenjohtaja.

Lue samasta aiheesta