Terveisiä arjesta: Toisen asteen yhtälö

Kansalaisaloite ehdotti toisen asteen koulutuksen muuttamista maksuttomaksi: kokin veitset, parturi-kampaajan sakset ja kurssikirjatkin. Ihan kaikki…

Aloitteen mukaan lukiokoulutus maksaa opiskelijalle itselleen jopa 2 600 euroa koko lukioajalta ja vielä enemmän joillain ammatillisilla linjoilla. Opetuksen, koululounaan, kiinteistöt ja muut menot maksaa yhteiskunta.

Hallitus suostui tukemaan vähävaraisimpia. Jos ja kun sosiaaliturva ei ole kattanut vähävaraisimpien opintoja tähän mennessä, niin on jo aikakin.

Miksi kaikkia pitäisi tukea tasapäisesti, jos vain osa on tuen tarpeessa? Tärkeämpää on saada homeettomat, viihtyisät koulut, koulupsykologit, koulukuraattorit, kohtuulliset ryhmäkoot ja niihin opettajat eikä liikaa itsenäistä opiskelua.

Entä jos kävisi kuin joissakin peruskouluissa? Säästösyistä kunnissa kierrätettäisiin vanhoja kirjoja tai ostettaisiin ne halvimmat digikirjat, vaikka opettaja haluaisi käyttää jotain muuta kirjasarjaa. Pahimmillaan voisi siis käydä niin, että kunta ei budjetoisi tarpeeksi rahaa oppimateriaaliin.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä etäämmälle ajaudun horisemaan juttuja omasta nuoruudestani: laman aikaan kouluruoasta kerättiin ruokahuoltomaksua, jota maksoi luokallisen lukiomme kasvissyöjäkin, vaikka kasvisruokaa ei edes tarjottu.

Suomella on tottavie luokaton hallitus ja luokallinen yhteiskunta.

Vaikka mikä olen moittimaan täyttä maksuttomuutta? Ne yhteiskunnan palvelut, joita kaltaiseni lapseton, keski-ikäinen, terve toimihenkilö tarvitsee, ovat juuri maksuttomia tai naurettavan edullisia käyttäjälleen: kuntatasolla kirjasto, hanavesi, viemäröinti ja katujen kunnossapito.

OAJ:n mukaan toisen asteen oppimateriaalien kustannukset ovat arviolta 35 miljoona vuodessa, jos oppimateriaalien hankkimisessa hyödynnetään esimerkiksi kirjasto- ja leasing-palveluja. Se on karkkirahaa. Samaan aikaan kun opiskelijoiden etujärjestöt, OAJ ja monet muut vaativat maksuttomuutta, ei yli 4000 miljoonan euron yritystuista saatu leikattua edes 60 miljoonaa.

Suomella on tottavie luokaton hallitus ja luokallinen yhteiskunta.

Micaela Morero opettaa toisella asteella ja ratkoi toisen asteen yhtälöitä viimeksi matematiikan tunneilla kauan sitten.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Amerikan malliin

22.09.2022
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Missä he ovat nyt

05.05.2022
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Terkut sylttytehtaalta

27.01.2022
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Armollisuuden ansa

21.10.2021