Terveisiä arjesta: Taiten tehden

Lääkitys taiteennälkään uudistuu elokuun alusta. Myyntiluvan myöntämispäivä on 1.8.18.

Valmisteilla on taiteen perusopetuksen uusi opetussuunnitelma, joka annostelee vaikuttavaa taideainetta oppimäärästä riippuen 500 tunnista 1 300 tuntiin.

Taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten taideopettajat valmistelevat ja markkinoivat tulevia uudistuksia. Muutoksessa on voimaa; se voi jopa ärsyttää. Jos tunteita ei olisi, muutosta ei oikeasti tapahtuisi.

Hetkittäisenä haittavaikutuksena uudistustyössä voi potea aktiivista mallien pohdintaa, ja se voi aiheuttaa elementtien välisten suhteiden kriittistä tarkastelua. Opettajien lisäksi keskeiset sidosryhmät eli huoltajat, tekijät ja kokijat pääsevät vaikuttamaan: käänny taiteen perusopetuksen ammattilaisten puoleen ja osallistu uuden opsin tekemiseen.

Taidemuotojen yhteisvaikutuksesta ei ole haittaa.

Taide on parhaimmillaan katsottuna, kuultuna, kirjoitettuna, tehtynä, tanssittuna, maalattuna, suunniteltuna ja sulatettuna. Taidemuotojen yhteisvaikutuksesta ei ole haittaa, vaan se parantaa ajokykyä ja tekniikoiden tuntemusta. Taiteiden yhteistyö on voimavara, ei kilpailu.

Tulevaisuudessa taideopetuksen muoto, annostus ja antotapa vaihtelevat paikallisesti nykyistä enemmän. Uusi ops tarjoaa kasvunvaraa tulevaan, eväitä taiteen tarinoihin ja tulkintoihin.

Kokija on kaiken keskiössä kuin Vitruviuksen mies. Palaute ja arviointi ohjaavat henkilökohtaisesti eteenpäin. Tekniikka on osa tätä päivää, mutta tekoäly ei osaa tunnistaa hienoutta, joka liittyy taiteelliseen teokseen ja sen kokijassa synnyttämään sisäiseen tunteeseen; se säilyy syvällä sisimmässä.

Taideopinnot on leimattava elävällä elämällä, ei elitismillä. Taiteen opetuksen ammattilainen ei ole vapaaehtoistyöntekijä. Hän on taiten tekevä hyväntekijä, joka antaa taiteen jatkumiselle ja sen ikuiselle voimalle mahdollisuuden tulla lähelle. Opetussuunnitelmat valmistuvat – muuttuva taide ei.

Varoitus on aiheellinen: tartunta on vakava. Sen kestoaika on väkevä elinkautinen.

Sini Sarén on vapaan sivistystyön suunnittelijaopettaja Kaukametsän opistossa Kajaanissa.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Parasta ikinä

14.12.2018
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Kuplivaa

05.10.2018
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Yksi näistä

18.05.2018