Terveisiä arjesta: Random

Suomen kieltä oppimaan on valikoitunut eskari, jonka kanssa kirjoitamme kohta esseitä kulttuurisista eroavaisuuksista, niiden ymmärtämisestä ja hyväksymisestä arjessa. Miten ylellistä! Ei aina tarvitse aloittaa siitä, että pystyy istumaan tuolilla putoamatta. Joskus pääsee ruokkimaan kovaa tiedonhalua ja ihastelemaan loistavaa oppimiskykyä.

On ilo keskustella Taitavan kanssa, hän tarvitsee hämmästyttävän vähän toistoja uusien sanojen oppimisessa. Taitava on utelias tietämään ja osaa jo lukea lyhyitä sanoja.

Hän haluaa olla isona perhonen mutta yhtä hyvin hän voi olla vaikka pääministeri. Kehun tyttöä estoitta hänen vanhemmilleen.

 

Sitten on niitä, joiden oppiminen on tahmeampaa. On vaikeutta muistaa vaikkapa hienovaraisia tapasääntöjä housujen käytöstä. Näiden kanssa joutuu moneen.

Taitava antaa instant-palautteen silmät loistaen.

Kollega tuo luokseni keskustelemaan Sähikäisen, jonka housujen etumus ei mitenkään pysy haarukan yläpuolella.

Ylösrakentava keskustelu tilataan ymmärryksen varmistamiseksi englanniksi, Sähikäisen kotikielellä. Käännän saman luennon suomeksi. Näin saamme mahdollisesti kartutettua Sähikäisen sanavarastoa ja hyvien tapojen tuntemusta.

Selän takana hiljaa kuunnellut Taitava antaa instant-palautteen silmät loistaen. Oppimista tapahtui ainakin jossakin.

Adjektiivi ei ehkä olen täysin tilanteeseen sopiva mutta hyväksyn sen. ”Jaana, sinä olet niin taitava kun sanot poikalle, että pitä pippeli housussa!”

 

Satunnainen valinta tapojen, oppilaiden tai adjektiivien suhteen tuottaa joskus ihan nappiosumia.

Sukupuolten vastakkainasettelu tässä tarinassa on tahaton mutta tosi ja juonen kulun kannalta välttämätön.

 

Jaana Sarell työskentelee S2-resurssina esiopetuksessa ja ajoittain rakastaa työtään palavasti.

Lue samasta aiheesta