Terveisiä arjesta: Parasta ikinä

Se alkoi lankakerästä, johon sisältyi kudonnanopiskelijani iloinen salaisuus: oli syntymässä uusi elämä, jolle kutoisimme peiton. Langan-, ajan- ja elämänmenekit laskettuna oli selvää, että sen paremmin vaikeassa kudonnaisessa kuin lapsen hankinnassakaan ei olisi mitään järkeä, mutta silti näistä tulisi parasta ikinä!

Joulu on syntymän ja siivouksen juhla. Väestöennusteet kertovat syntymän hetkien Suomessa harvinaistuvan, ja konmaritus on ilmeisesti laajentunut koskemaan lapsia. Onko elämä lapsilla vai lapsitta siistimpää?

Nobel-palkitun Daniel Kahnemanin tutkimuksessa lähes tuhannelta työssäkäyvältä äidiltä kysyttiin heidän parhaasta päiväsisällöstään. Omien lasten kanssa oleminen löytyi sijalta 16. Sitä parempana pidettiin muun muassa imuroimista.

Lapsilla ja joulupullilla on yllättävän paljon yhteistä.

Lapsien haluamisen tai haluamattomuuden kysymykset ovat henkilökohtaisia. Selitystä voi hakea monesta aikamme suloisesta sinfoniasta, joissa mitattavan onnellisuuden elementit ovat saavutettavissa paremmin kuin ennen.

Saavuttaessamme paljon olemme naulanneet vaatimusstandardit kattoon ja koemme syyllisyyttä loputtomien tavoitteiden edessä. Lapsilla ja joulupullilla on yllättävän paljon yhteistä: ne ovat aivan ihania asioita, mutta niistä saa nauttia harvoin ilman syyllisyyttä.

Elämme maailmassa, jossa siirrämme asioita fiiliksen tai inspiraation puutteessa. Nopeat nautinnot koukuttavat, mutta eivät lopulta kanna kauas. Jokainen opettaja tietää, että kasvatus ja oppiminen vaativat keskittymistä ja sitoutumista, joiden palkinnot odottavat usein vuosien päässä.

”Mikään asia ei juurru mieleen, jota hajotetaan joka suuntaan”, totesi aikanaan Seneca. Hän muistutti, että ihmisten pitäisi käyttää aikansa elämiseen ja tekemiseen eikä vain olemassa olemiseen.

Opiskelijani kanssa laskimme lankoja ja päiviä tulevaisuuteen, ja niin syntyivät peitto ja pienokainen. Tapahtui niinä päivinä, että tähtiroolin vei elämännälkäinen lapsi ja imuri sai sivuosan – samaa tärkeysjärjestystä toivon myös sinulle tänä jouluna!

Sini Sarén on vapaan sivistystyön suunnittelijaopettaja Kaukametsän opistossa Kajaanissa.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Kuplivaa

05.10.2018
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Yksi näistä

18.05.2018
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Taiten tehden

08.02.2018