Aleksi Vehmassalo: Ideat jakoon ja skalpellit kirpparilta

Valtion talous on kuulemma heikoilla kantimilla. Säästöjä tarvitaan, mutta äänestäjien menettämisen pelossa puolueet eivät osaa esittää konkreettisia kohteita.

Ei hätää! Opetusala on jälleen ratkaisijan roolissa.

On aika laittaa ideat jakoon valtion talouden pelastamiseksi.

 

Trendinä on ollut rakentaa päiväkodeista ja kouluista avoimia, jaettavia ja muunneltavia tiloja. Konttorityöntekijällä saattaa tulla mieleen avokonttorit. Avokonttorit ovat kuitenkin vuonna 2022 ihan passé.

Jatkossa toimistojen työntekijät voivat näppärästi käyttää samaa työpöytää vuoropäivinä toisen tehdessä töitä ulkona. Tai käytävällä. Tai varastossa. Tai ihan sama. Opetustilat on jaettu päiväkodeissa ja kouluissa, niin kyllä nyt muutama virkamies yhden pöydän jakaa.

On aika laittaa palkka-aatelisten palkkakuittiin kutsumusta.

Opettajat ovat vuosia kuulleet olevansa “kutsumusammatissa”. Olemme oppineet, että kutsumus – eli motivaatio ja työstään pitäminen – korvaa koulutusta vastaavan palkan.

Voimme päätellä, että lääkärit sekä johtavat virkamiehet ovat epämotivoituneita eivätkä pidä työstään, heille kun täytyy maksaa paksua palkkaa. On aika laittaa palkka-aatelisten palkkakuittiin kutsumusta rahan sijaan ja henkilöstökulut kuriin.

 

Opetusalalla on opittu, että työvälineet voidaan jättää hankkimatta. Kutsumusopettaja hankkii ne itse.

Jatkossa kutsumuskirurgikin hakee mielellään skalpellinsa kirpputorilta. Kyllähän meistä jokainen menisi leikkaukseen sairaalan käytävälle pystytettyyn leikkaussaliin, jossa operoi ylityöllistetty ja alipalkattu kirurgi käytetyillä veitsillä.

Näinhän sen hoitaa jo maailman paras koulutusjärjestelmä.

 

Aleksi Vehmassalo on varhaiskasvatuksen opettaja, jolla on palkkakuitista päätellen paljon kutsumusta

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Otto Kallioranta: Haju paljasti pahanteon

20.11.2023
Kolumnit ja Pakinat

Heli Kamaja: Kirjeenvaihtoa ja tulkintoja

23.10.2023
Kolumnit ja Pakinat

Micaela Morero: Ystävällisin terveisin

25.09.2023