Terveisiä arjesta: Hetkeen keskittymisen taidosta

Silmäni ovat tiukasti kiinni. Hengitän syvään. Päähäni vyöryvät tsunamin lailla kaikki enemmän tai vähemmän aikaa vievät asiat, jotka odottavat tekemistään: tulkki täytyy muistaa tilata vasukeskusteluun, tiimipalaveria varten tulisi valmistella tulevan viikon suunnitelmat, jotta voimme yhdessä miettiä toteutuksen yksityiskohdat, lasten ottamat meriprojektin kuvat on tulostettava näyttelyä varten, opettajien pedapalaveriin pitäisi miettiä tulevan vuoden toimintasuunnitelman painopistealueita ja Kiasman työpajaan ilmoittautuminen päättyy tänään. Aloittikohan se opetusharjoittelija jo tulevalla viikolla? Vuorenkorkuinen hyökyaalto kohoaa yhä korkeammaksi. Tunnen hikikarpaloiden nousevan otsalle, korvissa suhisee ja kurkkua kuivaa.

Eksyin hetkeksi, mutta nyt olen taas tässä!

”Ope!”

Salamannopeasti päässäni on tyyntä. Nielaisen ja avaan silmäni hitaasti.

21 innostunutta silmäparia tapittaa minua hieman hämmentyneenä.

”Mitä sä teet?”

”Eksyin hetkeksi, mutta nyt olen taas tässä!”

Opettajan työ varhaiskasvatuksessa on kiehtovaa, monipuolista ja haastavaa. Työpäiviin sisältyy monia isompia ja pienempiä tehtäviä, jotka kaikki on hoidettava. Työssä onnistuminen edellyttää asianmukaisen koulutuksen lisäksi riittävää suunnitteluaikaa, yhteisiä tavoitteita ja työnjakoa tiimissä, jotta voidaan tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan.

Kollegiaalinen tuki on tärkeää. Erityisesti työuransa alussa olevien opettajien, mutta myös meidän kokeneempien on hyvä osata pyytää apua tarvittaessa sekä oppia rajaamaan työt työajalle. Hyvä kollega toimii myös peilauspintana pedagogisille ajatuksille. Taito valita olennainen juuri tälle lapsiryhmälle monista mahdollisuuksista vahvistuu keskustelevassa toimintakulttuurissa. Yhdessä pohtien hahmottuu se, mikä on kyllin hyvää ja riittävää.

Kun sen ymmärtää ja siihen luottaa, voi keskittyä hetkeen: Nyt olen tässä ja kaikelle muulle on varattu aikaa myöhemmin!

 

Jerkka Laakkoselle varhaiskasvatus on sekä työ että harrastus. Tekstin hän kirjoitti yhteisöllisestä kehittämisestä inspiroituvan kouluttaja Johanna Sommers-Piiroisen kanssa.

Lue samasta aiheesta