Jo vuosia yritykset, kuten DNA ja Elisa, ovat olleet Suomen parhaiden työpaikkojen tilastojen kärjessä. Mittareita on hurjasti, ja yritykset kehittävät toimintaansa jatkuvasti.
Yritysmaailman menestyksen salaisuus on yksinkertainen. Siellä on huomattu, että työviihtyvyyttä lisäämällä saadaan suuri bisneshyöty eli hyvinvoivat työntekijät tuottavat enemmän tulosta.
Työviihtyvyyttä maksimoidaan kuuntelemalla ihmistä aidosti ja tarjoamalla vaikutusmahdollisuuksia. Päivittäin pohditaan, miten työntekijän rooli ja työpanos vaikuttavat yrityksen tavoitteisiin. Asioita tehdään yhdessä, ratkaisukeskeisesti.
Lisäksi yrityksessä on työntekijä, jonka toimenkuvaan kuuluu jatkuvasti mitata, että tässä kaikessa onnistutaan.
Jos yritysmaailmassa pidetään taukoa työviihtyvyyden mittaamisesta, pidetään myös taukoa työpaikan kehittämisestä. Mikäli se johtaa työpahoinvointiin, saattaa se pahimmillaan tuottaa monen miljoonan euron tappiot.
Miksi bisnesmaailmassa on parhaita työpaikkoja? Miksi ei opetusmaailmassa? Olisiko kouluilla ja päiväkodeilla mahdollista päästä mukaan tilastojen kärkeen?
Mahdollisuudet siihen ovat loistavat. Onhan opetus maailman merkityksellisintä työtä. Opettajat tiedostavat ja ymmärtävät, miten oma työpanos vaikuttaa koko yhteiskuntaan.
Aloitetaan kunnon perehdytyksestä. Kuunnellaan opettajia.
Kuitenkin jokin mättää. Uudet opettajat kuormittuvat liikaa, ja osin syynä on kunnollisen perehdytyksen puute. Työsuhteen aloittaminen on sellaista multitaskingia informaatioähkyineen, ettei keskittyminen opettamiseen onnistu. Siitä alkaa kuormittuminen.
Pikaratkaisuna toimisi satsaaminen työviihtyvyyteen. Aloitetaan kunnon perehdytyksestä heti työsuhteen alussa. Kuunnellaan opettajia aidosti.
Jonakin päivänä koulu ja päiväkoti ovat maan parhaita työpaikkoja, ja siitä voittoa saavat kaikki, ensimmäisenä Suomi.
Sanni Salmenoja on Suomen opettajaksi opiskelevien liiton Soolin puheenjohtaja, joka löytää aina keinon saada muut hymyilemään.
Twitter: @sannisalmenoja