Reetta Räty: Tupakkaringistä tunnepiiriin

24-vuotiaana toimittajana soluttauduin uutta oppilasta esittäen helsinkiläiseen lukioon. Asiasta oli sovittu rehtorin kanssa.

Ideana oli, että vain koulussa olemalla voi kertoa, millaista koulussa on. Koulun arki ei välity mediassa, jos koulusta puhuvat lähinnä päättäjät ja muut aikuiset, joiden käsitykset ovat peräisin omilta kouluajoilta.

Jo ensimmäisinä lukiopäivinä tajusin oppivani kouluarkea enemmän siitä, millaista on olla koulussa yksin. Se oli uusi kokemus.

Omina kouluaikoina seisoin välitunnit tupakkaringissä. Syljeskelimme, repeilimme, olimme enemmän lössi kuin yksilöitä. Kaikilla ei ollut meidänkään koulussa sellaista. Hävettää, miten vähän olin ajatellut sitä.

Mihin pöytään istua, jos ei tunne oloaan tervetulleeksi mihinkään.

Kolmen viikon koulukeikalla opin, miltä tuntuu seisoa tarjotin käsissä ruokasalissa ja miettiä, mihin pöytään istua, jos ei tunne oloaan tervetulleeksi mihinkään. Kirjoitin:

Istahdan ensimmäisten tunnistamieni tyttöjen viereen.

”Vittu että vitutti olla kesätöissä.”

”Muistatko ku nähtiin Roballa. Mä olin jotain kahentoista siiderin kännissä…”

”Näittekö Marian. Se on muuttunu ihan sikana!”

Lauseita sinkoilee ympärilläni. Tytöt nauravat äänekkäästi ja vertailevat lakattuja kynsiään lautaseni yläpuolella. He käyttäytyvät niin kuin minua ei olisikaan.

(HS 18.9.1998)

 

Luulen, että olin kouluaikoinani kuten nämä tytöt. Huomioin joukkoni, yritin pitää kiinni siitä, mitä minulla oli.

Aina se ei onnistunut. Nuoruus on välillä julmaa. Ryhmästä voi tippua. Kaikki tietävät, ketkä ryhmään kuulumisestä päättävät. Kukaan ei tiedä, miten päättäjät on valittu.

Viime vuosina olen viettänyt aikaa kouluissa tutkimusprojekteissa. Olen osallistunut tunnepiireihin, harjoitellut kaveritaitoja ja seurannut, miten uudet oppilaat esitellään luokalle.

Ei ollut ennen paremmin tämäkään asia. En kuvittele, että nuoria voi pakottaa kavereiksi keskenään, mutta meidät kaikki on hyvä panna miettimään, millaista on jäädä yksin.

 

Reetta Räty on toimittaja ja media-alan yrittäjä.

Lue samasta aiheesta