Koulu on olemassa hyvyyden, totuuden ja kauneuden lisäämistä varten. Mutta sen rooli on kaventunut talouskasvun varmistajaksi – elämän kulissien kehittäjäksi.
Olemme logaritmisella käyrällä. Kestämätön kehitys perustuu ideaan, jonka mukaan riittävästi aineellista hyvää on vähän enemmän kuin se, mitä meillä nyt on. Mutta mitättömyyden ja arvottomuuden kokemukset lisääntyvät, jos keskitymme yksinomaan elämän kulissien rakentamiseen.
Hyvän elämän juoni kiteytyy kahteen asiaan – luonnon elinvoimaisuuteen ja elämän arvokkaaksi kokemiseen. Ilman näitä kahta meillä ei ole mitään.
Asiat, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista, ovat aineettomia.
Kaikki aineellinen hyvä mitä ihmisellä on, on lähtöisin luonnosta. Juomme edelleen sitä samaa vettä, jota dinosaurukset joivat. Totta vai ei?
Ne asiat, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista, ovat aineettomia. Niistä meillä on pula, vaikka niitä voitaisiin lisätä loputtomasti. Ehtymättömillä asioilla kirjoitetaan ylevän elämän juoni. Siirrytään niukkuudesta runsauteen.
Periksiantamatonta hyvää edustaa luovuttamaton ihmisarvo pelkästään ihmiseksi syntymisen perusteella. Ilman suorituksia ja sankaruuksia. Tästä seuraa, että köyhän ja rikkaan lähentymiseen kiteytyy yhteiskunnallinen edistyminen. Mutta erkaantuminen lisää rumuutta, mitättömyyttä ja arvottomuutta.
Mitä jos saisi tunnustusta arvokkuudesta pelkästään ihmisyyden perusteella? Sitä minä yritän: kirjoittaa sanoja peräjälkeen niin, jotta saisin tunnustusta arvokkuudestani.
Toistemme parhaisiin puoliin keskittymällä voimme kannatella elämän kauneutta. Silloin riitämme sellaisina kuin olemme. Haltioidumme elämästä.
Kun elämän edellytysten säilymisestä ja ehdottomasta ihmisarvosta pidetään huolta, kaikki muu järjestyy. Ekososiaalinen sivistys alkaa kannatella elämää. Hyvä kasvaa ja huono kuihtuu.
On aika kirjoittaa elämän näytelmään juoni, sillä kulissit ovat jo kunnossa. Meillä on jo kaikkea sitä aineellista hyvää, mitä elämässä tarvitaan.
Arto O. Salonen on sosiaalipedagogiikan apulaisprofessori Itä-Suomen yliopistossa.