Mooses Mentula: Pisa ja jääkiekko takaisin kultakantaan

Me suomalaiset saimme menneinä vuosina luottaa sekä peruskoulumme että jääkiekkomaajoukkueemme menestykseen. Kouluissamme ramppasi vierailijoita eri puolilta maailmaa, ja leijonavalmentaja Jukka Jalonen kutsuttiin luennoimaan valmennusideologiastaan maailman kovimman kiekkoliigan eli NHL:n käskyttäjille.

Mutta perusylpeyttämme on sittemmin horjutettu. Niin Pisa-listauksissa kuin MM-kisoissakin jalometalli on vaihtunut pistesijoiksi.

Kaukalossa Suomi jäi juuri päättyneen turnauksen tuloslistassa esimerkiksi lajin lilliputin Latvian alapuolelle, ja viimeisimmässä Pisa-rankkauksessa vuonna 2018 olimme kymmenennellä sijalla naapurimme Viron pitäessä eurooppalaista kärkeä.

Perusylpeyttämme on horjutettu.


Jotain
pitäisi tehdä, että nämä ylpeytemme kulmakivet palaisivat kultakantaan.

Jääkiekossa flopin syiden analysointi on päässyt vasta käyntiin, mutta jo nyt on käynyt selväksi, että asiantuntijat penäävät maajoukkueen pelityylin muuttamista.

Oppilaiden osaamisen parantamisen suhteen äänekkäimmät ehdotukset ovat vaatineet menneiden vuosien toimintamallien palauttamista.

Pitäisikö siis jääkiekossakin etsiä purevia taktiikoita esimerkiksi Hannu Aravirran päävalmennuskaudelta?

 

Jääkiekossa muutostarpeita ja keinoja pohtivat lajin asiantuntijat. Opetuksen ja kasvatuksen kehittämiseen päästetään sen sijaan mylläämään mitä erilaisemmat tahot.

Tästä kertoo muun muassa se, että tärkeimmän opetusta ohjaavan asiakirjan eli opetussuunnitelman perusteiden viimeisimmän version ohjausryhmässä oli mukana 16 eri sidosryhmää.

Eikö siis olisikin oikeus ja kohtuus, että myös jääkiekkomaajoukkueen taktiikan jalostamista pähkäiltäisiin laajemmalla joukolla. Ilmoitan olevani käytettävissä, jos maamme etu näin vaatii. Seppo ”Mooses” Mentula on tuusulalainen rehtori ja kirjailija, joka pitää auringon paahtaman kuivan kangasmetsän tuoksusta.

 

Seppo ”Mooses” Mentula on tuusulalainen rehtori ja kirjailija, joka pitää antiikkisista parranajovälineistä ja junien äänistä.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Otto Kallioranta: Haju paljasti pahanteon

20.11.2023
Kolumnit ja Pakinat

Heli Kamaja: Kirjeenvaihtoa ja tulkintoja

23.10.2023
Kolumnit ja Pakinat

Micaela Morero: Ystävällisin terveisin

25.09.2023