Hanna Rahkonen: Kasvu kriittiseksi asiantuntijaksi vaatii aikaa ja tilaa

Eduskuntavaalit lähestyvät ja tuovat mukanaan puheita ja lupauksia, tavoitteita ja vaikuttamista.

Koulutus, kasvatus ja tutkimus ovat vuosien ajan olleet esillä päättäjien puheissa, jopa konkreettisin lupauksin. Lupaukset ovat unohtuneet vaalien mentyä. Alojen rahoitus on liian pitkään koostunut kertaeristä sen sijaan, että rahoitusta olisi lisätty pysyvästi ja aiemmat leikkaukset korjattu.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko nosti OAJ:n valtuuston tervehdyksessään esille hallituksen tekoja – rahan laittamista – tutkimukseen ja kehitykseen. Hän uskoo näiden panosten näkyvän tulevaisuudessa. Toivotaan näin, koska tutkittu tieto on opettajankoulutuksen pohja.

Tutkittu tieto on opettajan- koulutuksen pohja.

Korkeakoulut tuntuvat nykyään olevan elinkeinoelämän kilpailukyvyn edistämisen välineitä, keskeisimpänä tehtävänään yritysten tarpeisiin vastaaminen. Tämä haastaa korkeakoulujen pohjan opiskelijoiden kriittisen ajattelun ja pohdinnan tukijana. Korkeakouluilla on myös tärkeä tehtävä muuttaa tulevaisuutta yhteiskuntamme kriisiaikoina.

Tutkintojen valmistuminen on sidottu rahaan. Tämä asettaa meidät opiskelijat kapeaan tuulitunneliin. Se kaventaa kasvua omaan ammattiin ja kokonaisvaltaiseen sivistykseen. Tämä kaikki tulee näkymään myös teille, tulevat kollegat, kun astumme työelämään vierellenne.

 

Opettajankoulutus ei tuota yhteiskunnalle välitöntä tuloa mutta on pitkällä aikavälillä yksi merkittävimmistä yhteiskunnan osa-alueista. Kelpoiset opettajat varmistavat tulevaisuuden asiantuntijoiden ja tekijöiden kasvun ja kehityksen.

Opettajankoulutuksen aloituspaikkojen lisäämiseen on kova tarve, mutta samaan aikaan opettajankoulutusyksiköitä on ajettu alas ja yhdistetty. Tämä on pahimmillaan johtanut koulutuksen laadun heikkenemiseen ja hankaloittanut opiskelemista.

Esimerkiksi opintojaksoilla ei ole ollut tilaa jokaiselle opiskelijalle. Osaavina ja kriittisesti ajattelevina asiantuntijoina me opettajat valmistamme tulevaisuutta ja yhteiskunnan ongelmien ratkaisuja.

 

 Hanna Rahkonen on Suomen opettajaksi opiskelevien liiton Soolin puheenjohtaja.

Lue samasta aiheesta