Arno Kotron kolumni: Maksuttomuus on huono ajatus

Täytyy myöntää: aikoinaan ajattelin itsekin, että toisen asteen opiskelu pitäisi saada maksuttomaksi. Ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa ei pärjää työmarkkinoilla, eikä kenenkään opintien pidä tyssätä siihen, ettei ole varaa. Jos jotain vihaan, niin sitä, että ihmiset ovat kotitaustansa vuoksi eri asemassa.

Noin ajattelen edelleen, mutta maksuttomuutta en kannata.

Suomalaisen koulun hienous on opettajien laaja päätösvalta työssään. Maksuttomuudessa on se riski, että kuntapäättäjät ottavat laskimet esiin ja opettajien olisi käytettävä halvimpia oppimateriaaleja, joita eivät ehkä pidä pedagogisesti parhaina. Opetuksen taso laskisi.

Pahinta olisi, jos esimerkiksi lukioihin hankittaisiin opiskelijoille pelkät läppärit ja käskettäisiin tekemään sisällöt itse. Hypätään oikein kunnon digiloikka, luovutaan kirjoista ja tuotetaan itseohjautuvasti materiaalit pilveen! Huolella laadituista oppikirjoista luopuminen olisi toki loikka, mutta taaksepäin.

Jospa ensin palautettaisiin kurssien määrä kelvolliselle tasolle.

Maksuttomuus maksaa. Jos yhtään ylimääräistä rahaa on, se pitää käyttää perusasioihin, kuten ryhmäkokojen pienentämiseen ja lisätilan rakentamiseen. Siinä syrjäytyminenkin vähenisi, kun päästäisiin eroon mammuttiryhmistä.

Lisää tilaa taas tarvitaan, koska ainakin Helsingissä ollaan ahtaalla. Itse olen pitänyt tunteja jumppasalin näyttämöllä, kotitalousluokassa, kuvisluokassa, musiikkiluokassa ja missä nyt milloinkin, koska sopivia opetustiloja ei riitä kaikille.

Helsingin lukioissa on nyt lähes tuhat kurssia vähemmän kuin viisi vuotta sitten. Jospa ensin palautettaisiin kurssien määrä kelvolliselle tasolle, jotta syventävät kurssitkin pystyttäisiin järjestämään? Samoin ammatillisella puolella parasta syrjäytymisen ehkäisyä olisi lähiopetuksen lisääminen.

Pienellä osalla vanhemmista ei tosiaan ole varaa lastensa opiskeluvälineisiin. Ehdotan, että suunnataan apu suoraan sinne, ei ammuta hehtaaripyssyllä.

Se osuisi tässä tapauksessa omaan jalkaan.

Arno Kotro toimii filosofian ja psykologian opettajana lukiossa ja on Opetusalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja.

arno.kotro@heryk.fi

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Olenko kuin Alkon myyjä?

08.06.2023
Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Vaihdetaan murhat!

20.10.2022
Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Tehdäänkö lupaus?

02.06.2022