Viskarit maksutta päiväkotiin

Kotka on yksi 20 kunnasta, jotka osallistuvat viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun. Varhaiskasvatusjohtaja Raili Liukkonen toivoo, että kokeilun myötä lapset olisivat päiväkodissa säännöllisesti.

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilulla tutkitaan esiopetuksen laajentamista. Miten 20 maksutonta viikkotuntia olisi viisasta käyttää?

Jos kokeilussa pohjustetaan eskarivuotta, toiminnan pitäisi olla säännöllistä. Tavoitteena on, että viisivuotiaat tulisivat päiväkotiin viitenä päivänä viikossa aamupäivisin. Nyt osa lapsista käy päiväkodissa epäsäännöllisesti kahtena tai kolmena päivänä viikossa ja toisinaan vain iltapäivisin.

 

Mitä kokeilu maksaa Kotkalle?

Vuoden aikana Kotkalta jää kertymättä reilu 300 000 euroa varhaiskasvatusmaksuja, mutta kokeilukuntana saamme siitä valtiolta takaisin noin 60 000 euroa. Onneksi kaupungissamme on poliittista tahtoa toimia lasten parhaaksi.

 

Miksi kokeilu on tarpeen juuri Kotkassa?

Työttömyys on korkea, yli 16 prosenttia, jolloin moni valitsee lapsen hoitamisen kotona tai lapsi käy päiväkodissa epäsäännöllisesti. Lisäksi noin joka kymmenes lapsi on maahanmuuttajataustainen, ja viisivuotiaidenkin olisi hyvä olla päiväkodissa kieltä oppimassa.

 

Kokeilu alkaa elokuussa. Montako lasta Kotkassa on sen piirissä?

Kaikkiaan kaupungin viisivuotiasta yli 85 prosenttia on jo mukana varhaiskasvatuksessa. Meillä on kuitenkin kuutisenkymmentä viisivuotiasta, jotka eivät osallistu kunnalliseen tai yksityiseen varhaiskasvatukseen.

 

Mistä nämä lapset jäävät paitsi?

He jäävät ilman suunnitelmallista, tavoitteellista varhaiskasvatusta. Joukossa saattaa olla lapsia, jotka tarvitsevat tukea kehittymiseen ja oppimiseen. Lasten tuen tarve olisi hyvä selvittää mahdollisimman varhain.