Suomalaisilla ja namibialaisilla opettajilla on paljon opittavaa toisiltaan

Wow, amazing! Kaikki on täällä niin erilaista, kuten että opettajalla on luokassa apunaan ohjaajat ja avustajat, toteaa namibialainen luokanopettaja Justine Denk, joka on kollegansa Noleen Daxin kanssa Kirkkonummella opettajavaihdossa.

Helsingin Pasilan Rotaryklubin järjestämässä vaihto-ohjelmassa kuusi suomalaista ja kuusi namibialaista opettajaa heittäytyy seitsemäksi viikoksi toistensa luokkiin oppimaan toisiltaan.

Erityisen vaikuttuneita Justine ja Noleen ovat suomalaisten kollegojensa pedagogisesta osaamisesta sekä opettajien ja oppilaiden vuorovaikutuksesta. Heikkilän ja Kantvikin kouluissa he ovat nähneet, miten opetusta havainnollistetaan ja yksilöllistetään ja miten oppilaita tuetaan.

 

Windhoekin Martti Ahtisaari-koulussa ryhmäkoot ovat jättimäisiä ja koulua käydään kahdessa vuorossa.

Justine opettaa yksin 42 oppilaan alaluokkaa. Jos mielii pitää kaikki mukana, opetusta täytyy hidastaa, koska luokkaa ei voi jakaa.

Tärkeintä kuitenkin on, että köyhätkin lapset pääsevät julkiseen, maksuttomaan kouluun. Justine ja Noleen tahtovat viedä kouluunsa rennompaa ilmapiiriä, yksilöllisempään opetusta ja välitunteja.

– Tauoilla on valtava vaikutus. Pääasia on, että niiden aikana tehdään jotakin kivaa, jotta päästään hetkeksi irti opetuksesta, Justine sanoo.

Suomessa opettajat saavat käyttää omia vahvuuksiaan.

Justine on erikoistunut alkuopetukseen ja lukemiseen, Noleen matematiikkaan. He saattavat lähettää oppilaita toistensa luokkiin, jos oppilas tarvitsee tukea jommassa kummassa aineessa.

− Suomessa opettajat saavat käyttää omia vahvuuksiaan ja niitä pitäisi meidänkin vahvistaa. Joka aamu on muistettava, miksi me tätä työtä teemme. Me teemme tulevaisuutta.

 

Suomalaisillakin on opittavaa. Justine ja Noleen ovat huomanneet, etteivät suomalaiset mielellään puhu vieraille. Justine tervehtii heitä bussipysäkillä iloisesti joka aamu. Hymy on vahva kuin Namibian aurinko, ja se tarttuu.

 

Opettajavaihdon blogi:

opetnamibiassa.wordpress.com