Sunnuntaisäveliä ympäri Telluksen

Singaporessa on nukkumaanmenoaika, kun San Franciscossa Yhdysvalloissa on hädin tuskin herätty aamukahville.

Aikaero ei ole estänyt satoja musiikinopettajia ympäri maailmaa osallistumasta yhteiseen virtuaaliseen Sunday Sharing -kokoontumiseen sunnuntaina kello 18 Suomen aikaa.

Idean äiti on Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen lehtori Soili Perkiö. Sytykkeenä oli Suomi toimii -kampanjan avaus huhtikuussa.

Kutsu ensimmäiseen kokoontumiseen lähti pian maailmalle Orff-pedagogiikkaa edistäviin yhdistyksiin. Kokoonkutsuja oli Orff-pedagogiikan lipunkantaja Suomessa, vapaan musiikkikasvatuksen yhdistys Jasesoi.

Orffin ydintä on yhteisöllinen musisointi ja sen myötä aktiiviset, luovat elämykset liikkuen, laulaen, kuunnellen ja soittaen.

– Nythän kollegat ovat saman matkan päässä, ovat he sitten viereisessä talossa tai Australiassa, ensimmäisen, yli 300 osallistujan tapaamisen ohjannut Perkiö kertoo.

 

Virtuaalitapaamisissa vuorossa olevat opettajat ohjaavat lauluja ja leikkejä.

– Viime kerralla eteläafrikkalainen opettaja opetti perinteisen laulun metsästäjistä ja keräilijöistä. Thaimaalaiskollega lauloi soutulaulun ja opettelimme siihen leikin.

Osallistujat laulavat ja leikkivät oman laitteensa äärellä. Yhteinen live-kuoro ympäri maapalloa ei onnistu. Viive on liian pitkä.

Musiikkiosuuden jälkeen keskustellaan pienryhmissä, vinkataan pedagogisia ideoita ja jaetaan kuulumisia.

– Yksi tšekkiläinen opettaja kirjoitti juuri, että vaikka rajat ovat kiinni, hän on tutustunut uusiin ihmisiin. Maailma pieneni yhdessä viikonlopussa.

Linkki Zoom-kokoontumisiin jaetaan Facebook-ryhmässä, johon ilmoittautui hetkessä 1 200 jäsentä. Yhteinen kieli on englanti.

Syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina Jasesoi jatkaa tapaamisten emännöintiä.

Yhdysvalloissa alkaa kesäajan oma, kaikille avoin Sunday Sharing.

– Sekin on kello 18 Finnish time, Perkiö nauraa.