Mun juttu: Musiikki lähentää opea ja oppilaita

Erityisluokanopettaja Tommi Saikkoselle rock on ikuisen nuoruuden lähde. Hän nauttii voidessaan vaikuttaa myönteisesti oppilaidensa tulevaisuuteen.

Kuopiolaisella erityisluokanopettajalla Tommi Saikkosella on kaksi harrastusta, joihin hän suhtautuu erityisellä intohimolla ja joista on hyötyä hänen työssään. Ensimmäinen niistä on retkeily.

Viime syyslukukauden alussa Saikkonen vei oppilaansa neljäksi päiväksi metsään, Ruunaan retkeilyalueelle Lieksaan. Ensimmäisenä päivänä myrskysi.

Kymppiluokkalaiset patikoivat 30 kilometriä ja leiriytyivät maastossa. Kun joku väsyi, kaveri otti repun kantaakseen. Oppilaita oli kehotettu jättämään älylaitteet kotiin.

– Ankara sää pakotti koko porukan puhaltamaan yhteen hiileen. Reissun aikana tutustuttiin puolin ja toisin ja kelikin parani. Maalissa mökkimajoituksessa tunnelma oli iloinen, Saikkonen kertoo.

Puhelinkiellon tarkoituksena on katkaista ärsyketulva ja saada nuoret olemaan läsnä toisilleen.

 

Saikkonen työskentelee joustavassa perusopetuksessa eli jopossa, joka tähtää syrjäytymisen ehkäisyyn ja elämänhallinnan vahvistamiseen.

Ryhmäytymistä edistävät eräretket ovat kuuluneet Kuopion jopo-malliin 90-luvulta lähtien. Vaellusta harrastava Saikkonen on mielellään perinteen jatkaja.

Hänen mielestään työssä parasta on se, että pääsee vaikuttamaan nuorten tulevaisuuteen.

– Monilla oppilailla koulumenestys on mennyt heikoksi varhain, mutta suunta on vielä mahdollista korjata. Aidot kohtaamiset aikuisten kanssa ovat tärkeitä.

 

Näiden kohtaamisten syntymisessä on etua myös Saikkosen toisesta intohimosta.

Saikkonen on rockbändin keulakuva. Hän laulaa ja soittaa kitaraa viisihenkisessä Dear Moon -yhtyeessä, jonka ensimmäinen levy ilmestyi 2020.

Julkaisija on brittiläinen indierockin veteraanitalli Revolver Records, joka on julkaissut muun muassa The Stone Rosesia. Toisen levyn äänitykset ovat menossa.

Saikkonen ei piilottele musiikkitaustaansa töissä, päinvastoin. Oppilaat kuulemma huomaavat, milloin Saikkonen on lähdössä keikalle tai studioon. Silloin opettaja on täpinöissään.

– Minä tavallaan elän ikuista nuoruutta musiikin kautta, nelikymppinen Saikkonen sanoo ja naurahtaa.

 

Saikkonen kertoo jääneensä haastattelua edeltäneenä päivänä juttelemaan pitkäksi aikaa yhden nuoren kanssa.

– Hänellä oli repullinen kirpparilta ostettuja punklevyjä. Hän ilahtui, että kiinnostuin oikeasti hänen intohimon kohteestaan. Usein musiikki toimii aasinsiltana muihin aiheisiin.

Samaan hengenvetoon Saikkonen myöntää, että tämän päivän nuorten musiikinkuuntelutottumukset ovat muuttuneet hänen nuoruusajoistaan. Ennen kuunneltiin albumeita, nyt soittolistoja. Rockmusiikistakin tykätään, mutta on eri asia, osataanko nimetä yhtään bändiä.

– Välillä nuoret osaavat yllättää. Kerran oppilaalla oli vanha iPod täynnä isänsä levyhyllystä ladattuja mp3:sia. Retroilu on joidenkin juttu.

Saikkosen mielestä opettajilla pitäisi olla enemmän aikaa kohdata lapsia ja nuoria. Hänestä tuntuu, että varsinkin yläkoulussa opettajien työaikaa menee entistä enemmän ”paperin pyörittelyyn”.

– On paljon rikkonaisista taustoista tulevia oppilaita, joille koulupäivä on ainoa turvallinen hetki arjessa. Mikään opetussuunnitelman sisältö ei saisi olla niin tärkeä, ettei opettajalle jää aikaa jutella lapsen kanssa.

 

Tommi Saikkonen

  • Kuopion Minna Canthin koulun erityisluokanopettaja.
  • Laulaja, kitaristi ja biisintekijä englanninkielistä elektronista rockia esittävässä Dear Moon -yhtyeessä.