Päiväkotitietoa päättäjille

Varhaiskasvatuksen ”grand lady” Ritva Semi on tehnyt elämäntyönsä alan arvostuksen eteen.

Kas, lasten leikkipaikoilla on taas kesän varusteet, huomaa Ritva Semi auton ikkunasta Helsingin Töölönlahden tienoilla.

– Tässä on lähellä parikin päiväkotia. Niillä ei ole omia pihoja, joten tästä ne lapsiryhmät ylittävät Mannerheimintien ja menevät puistoon leikkimään, Ritva viittoilee.

YK-liiton vuosikokouksessa Ritva päätyy jutulle kansanedustajien Tytti Tuppuraisen (sd.) ja Ozan Yanarin (vihr.) kanssa.

Ikkunasta näkyy pilkahdus päiväkotien elämästä, mutta auton taustapeilissä siintää Eduskuntatalo. Olemme sattuneet tänä vuonna eläkkeelle jäävän Ritvan elämäntyön keskiöön. Se sijaitsee varhaiskasvatustyön ja päätöksenteon välimaastoissa.

Hetkeä aiemmin Ritva tapasi Arkadianmäellä kansanedustaja Raija Vahasalon (kok.). Puheenaiheena oli kevään, ja jos Ritvalta kysytään, kuluneen vuosisadan suurin asia: varhaiskasvatuslain uudistus.

– Ajatella, onko siitä tosiaan jo 17 vuotta, naiset päivittelivät selaillessaan ”Lasten päivähoidosta annetun lain kokonaisuudistuksen toimenpidealoitetta” vuodelta 2001.

Ritva ja kansanedustaja Raija Vahasalo keskustelevat varhaiskasvatuslain käsittelyn etenemisestä eduskunnassa.

Raijan tekemän päivähoitoaloitteen allekirjoitti aikanaan yhteensä 106 kansanedustajaa. Jo tuolloin taustatietoja oli helppo pyytää Ritvalta, jonka Raija oli tavannut valiokuntien asiantuntijakuulemisissa. Yhteydet ovat pelanneet sittemminkin.

– Ritva on ollut luottoihmisiäni. Ja onhan hän oikea varhaiskasvatuksen grand lady!

Muutos on ollut hidasta. Päivähoitolaki oli Ritvan mukaan vanhentunut jo vuonna 2001, ja varhaiskasvatuslaki on sitä yhä.

– Päättämättömyys on jumiuttanut myös lastentarhanopettajien koulutuksen kehittämisen, sanoo Ritva eikä peittele suuria odotuksiaan lain käsittelyn loppusuoralla.

 

Lounasaikaan Akavatalossa OAJ:n asiantuntijaryhmä perehdyttää Ritvan tilalle varhaiskasvatusasiantuntijaksi tulevaa Kirsi Suttonia. Ritvan korkokengät ovat isot kenen tahansa täytettäväksi. Kirsin onneksi hänen perehdyttämisensä alkoi oikeastaan jo kauan sitten.

Ritva ja OAJ:n erityisasiantuntija Auli Setälä (vasemmalla) perehdyttävät Ritvan seuraajaa Kirsi Suttonia tämän toisena työpäivänä.

– Tein 12 vuotta sitten graduni päiväkotien henkilöstörakenteesta ja sain Ritvan harjoitteluni ohjaajaksi. Juoksin hänen perässään tuolloin ministeriötä myöten, Kirsi muistaa.

Ritva itse aloitti työt OAJ:ssa vuonna 1998. Lastentarhanopettajaliittoon hän oli tullut vuonna 1984 tilapäisavuksi, kun opettajien toistaiseksi viimeinen laajamittainen lakko oli juuri tuloillaan.

Lisäksi Ritvan sydämenasiana ovat olleet kansainvälisyys ja kehitysyhteistyö. Maailmalla on kysytty, milloin Suomessa viimeksi lakkoiltiin. Vastauksesta jää monttu auki.

Ritva ja viestinnän suunnittelija Eeva Myyrä tiedottivat vuoden 1984 lakosta kirjeillä.

– Olen kertonut, että meille lakko ei ole itsetarkoitus, vaan se, että asiat menevät eteenpäin. Joissakin maissa ainoa keino näkyä ja vaikuttaa on lähteä kaduille kyltit pystyssä. Lakkoa on voitava käyttää, mutta siihen saakka asiat edistyvät parhaiten istumalla työnantajien ja ministerien kanssa samassa pöydässä juomassa lämmintä kahvia.

Siitä Ritva iloitsee, että lapsen oikeus oppimiseen ymmärretään yhä laajemmin.

Riva Semi jää eläkkeelle suomalaisen lastentarhatyön 130-vuotispäivänä 1. syyskuuta 2018.

Alan uranuurtaja Hanna Rothman (1856–1920) haki päiväkotiinsa lapsia lehti-ilmoituksella. Kun ketään ei tullut, etsinnät jatkuivat kaduilla.

– Vuonna 2011 YK:n lasten oikeuksien komitea totesi, että Suomessa vanhempien tietoisuutta varhaiskasvatuksen merkityksestä tulee lisätä. Se viestihän on aivan sama kuin Rothmanilla oli.

Ritva Semi

  • OAJ:n varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija.

  • Koulutukseltaan lastentarhanopettaja. Työskenteli päiväkodinjohtajana ennen järjestöuraansa.

  • Vetänyt OAJ:n kehitysyhteistyöhankkeita ja osallistunut aktiivisesti opettajien Euroopan edunvalvontajärjestön Etucen ja opettajien maailmanjärjestön toimintaan.

  • Istunut pitkään Kepan sekä YK-liiton hallituksissa.

  • Harrastaa ikonimaalausta ja on oopperan suurkuluttaja.