Onko vaarallista, jos sydän jyskyttää?

Lab-ammattikorkeakoulu ja Taipalsaaren Kirkonkylän koulun esiopetus saivat kansainvälisen Luma Start Education -palkinnon toimintamallista, jossa opiskelijat ja eskarit oppivat toisiltaan.

Mistä Opitaan yhdessä -toimintamallissa on kyse?

Kyse on jaetusta asiantuntijuudesta. Mallissa sairaanhoidon, ensihoidon ja terveydenhoidon opiskelijat sekä esikoululaiset tutustuvat yhteiseen teemaan. Opiskelijat saavat kokemusta lasten kohtaamisesta ja heidän kanssaan toimimisesta, ja lapset saavat vastaukset heitä kiinnostaviin ihmistä koskeviin kysymyksiin.

 

Miten mallia on sovellettu teidän esiopetusryhmässänne?

Ensin pyysimme vanhempia keräämään lasten kysymyksiä. Lapset halusivat tietää esimerkiksi, miksi pyöräilykypärää pitää käyttää, miten pitkään ruoka matkustaa suolistossa ja onko vaarallista, kun sydän jyskyttää liikkuessa.

Opiskelijat suunnittelivat, miten kysymyksiin voi vastata havainnollisesti. Työpajapäivänä kampuksella opiskelijat näyttivät muun muassa, miten ilman kypärää olevalle kananmunalle käy, jos se kolauttaa päänsä lattiaan.

Myöhemmin järjestimme esiopetuksessa illan, jossa lapset kertoivat tehtäväpisteillä kaiken Ihmeellinen ihminen -projektin aikana oppimansa vanhemmilleen ja sisaruksilleen.

 

Mitä itse oivalsit mallia hyödyntäessäsi?

Yhteistyötä tekemällä saavutetaan innostus, joka leviää niin lapsiin, yhteistyökumppaneihin kuin työyhteisöönkin. Vuorovaikutuksessa tutkiminen ja kokeileminen lisäävät lasten ajattelua ja tietoisuutta ympäristöstään, mikä tekee oppimisesta tehokkaampaa.

Lisäksi projekti tuki eskarimme liikunta- ja ruokakasvatusta ja auttoi poistamaan lasten pelkoja.