Oivalluksia ja öhhöh-reaktioita

Opettaja-lehden sarjakuvapiirtäjänä aloittaa tästä lehdestä alkaen Sanna Kallio.

Kuvataideopettajaksi valmistunut Kallio ehti työskennellä opettajana pari vuotta, ennen kuin hän päätyi graafiseksi suunnittelijaksi lehtiin: ay-lehtien graafikoksi ja sittemmin aikakaus- ja sanomalehtiin.

– Jotain pystyn ammentamaan omistakin kokemuksistani opettajana, mutta ajantasaisia havaintoja opettajien arjesta saan opettajaystäviltäni. Sitä haen, että ujutan hahmoihini aitojen ihmisten aitoja kokemuksia alan arjesta, Kallio sanoo suunnitelmistaan.

Hänen mukaansa hyvässä strippisarjakuvassa mukana on huumoria tai vähintäänkin oivallus.

– Lyhyt sarjakuva rakentuu usein ristiriidan tai yhteentörmäyksen varaan. Haluan, että lukija naurahtaa tai saa vähintäänkin sellaisen öhhöh-reaktion.

Kallio sanoo tutustuneensa Opettaja-lehden arkistoon ja miettineensä sarjakuvansa paikkaa lehdessä.

– Lehdessä on paljon tiukkaa asiaa. Vastapainona tälle olen ajatellut, että sarjakuvani on lämminhenkinen paikka, jossa liikuskellaan pienen opettajan arjen tasolla.

Kallio arvelee, että kantaaottavuus ei olisi pahitteeksi.

– Nyt kuitenkin ajattelen, että tietoisesti en ruokkisi epätoivoa. Tiedän, että opettajien työssä näkee usein tahatontakin komiikkaa. Se ei tarkoita, että aiheiden pitäisi olla kepeitä, vaan ne voivat olla myös kipeitä.

Lopullisesti Kallio ei vielä tiedä itsekään, minne sarjakuva ja sen hahmot lopulta päätyvät.

– Katsotaan, mihin hahmojen maailma lähtee kehittymään. Usein kiinnyn hahmoihin ja ne ikään kuin lähtevät viemään tarinaa itse.