Oivalluksia epämukavuusalueella

Niina Vahtera ja turkulaiset tarjoilijaopiskelijat toteuttivat kolmipäiväisen Suomi 100 -juhlan Suomen suurlähettilään residenssissä Thaimaassa.

Ravintolapalveluiden lehtori Niina Vahtera ja tarjoilijaopiskelija Ella Valmela käyvät läpi pöytäjärjestyksen nimikortteja. Juhlaillallisen alkuun on aikaa pari tuntia.

Turun ammatti-instituutissa opettava Vahtera opiskelijoineen on valmistutunut Suomi 100 -juhlaan jo kaksi kuukautta. Suomen Thaimaan suurlähettilään Satu Suikkari-Klevenin residenssiin Bangkokiin he saapuivat kaksi päivää aiemmin kattamaan pöydän ja tekemään sinivalkoiset kukka-asetelmat. Kattauksessa ja juomien koristelussa käytetyt varvut ja kävyt tuotiin Suomesta matkalaukuissa.

– Olen jännittynyt mutta luotan sekä omaan että opiskelijoiden ammattitaitoon, Vahtera sanoo juhlajärjestelyjen keskellä.

Marraskuun puolivälissä pidettyihin juhliin sisältyi 20 vieraan kuuden ruokalajin juhlaillallinen, 10 vieraan diplomaattilounas ja 40 vieraan cocktail-tilaisuus. Vieraina oli diplomaattien lisäksi Thaimaan elintarvikealan yhtiöiden johtohenkilöitä sekä koulutusalan toimijoita.

Kolmipäiväinen tapahtuma esitteli suomalaista ruokakulttuuria. Vahteran vastuulla oli organisoida tarjoilun kulku, juomat, kattaus ja palvelu.

Ruuat valmisti opettaja Tomi Aho Raision seudun Rasekon ammattiopiston kokkiopiskelijoiden kanssa. Menussa oli muun muassa hirvenlihaa, siianmätiä ja blinejä sekä kylmäsavuporoa.

Vahtera oli ensimmäistä kertaa opettajana kansainvälisessä vaihdossa. Suomi 100 -juhlat olivat hänelle ja kolmelle tarjoilijaopiskelijalle merkittävä oppimistilanne.

– Olemme kaikki epämukavuusalueella, joka onkin paras ympäristö uuden oppimiseen.

Vahtera oli opiskelijoiden mukana kaksi päivää, minkä jälkeen nuoret jäivät Bangkokiin kolmeksi viikoksi työharjoitteluun viiden tähden Athenee-hotelliin. Opettaja on koko jakson ajan Whatsapp-viestin päässä. Opiskelijat kirjoittavat kokemuksistaan julkista blogia, jonka kautta Vahtera myös tukee tarvittaessa.

Näköpiirissä siintää jatkuva ravintola-alan koulutusyhteistyö Suomen ja Thaimaan välillä.

– Ensi vuodesta eteenpäin meillä toivottavasti on verkosto ja toimintatavat kunnossa, jolloin voimme lähettää opiskelijoita Thaimaahan kuukauden tai kahden mittaisille työssäoppimisjaksoille, Vahtera kertoo.

Suomi 100 -juhlat ja opiskelijoiden työharjoittelu ovat osa Opetushallituksen rahoittamaa Suomen ja Thaimaan Thai Go -verkoston toimintaa.

Juhlat lähettilään residenssissä sujuivat yli odotusten, Niina Vahtera kertoo tapahtuman jälkeen.

– Olen ylpeä tiimistämme ja oli riemukasta saada loistavaa palautetta niin vierailta kuin suurlähettiläältäkin.