OAJ on the Roadin terveiset kuudelta pysäkiltä

OAJ on the Road -maakuntakiertue vieraili elo-syyskuussa kuudella eri paikkakunnalla. Kokosimme kuvaterveiset kultakin pysäkiltä.

Jokasyksyinen OAJ on the Road -kierros tarjoili perinteiseen tapaan painavaa asiaa koulutuksesta ja paikallisesti tärkeitä puheenaiheita, mutta myös toritunnelmaa ja kepeitä kohtaamisen hetkiä pulla- ja kahvitarjoilun lomassa. Kevään 2019 eduskuntavaalit sävyttivät jo selvästi turneen teemoja.

Kierros huipentuu Maailman opettajien päivänä 5.10.2018 Helsingin Sanomatalossa järjestettävään iltapäivätapahtumaan, jossa OAJ julkistaa eduskuntavaalitavoitteensa.

Ylivieska 28.8.2018

Ylivieska on nosteessa, sillä ikäluokat ja sitä myöten koulujen ja päiväkotien oppilasmäärät kasvavat hurjaa vauhtia. Opettajilla riittää hommia. Kaupunki on tämän positiivisen ongelman edessä palkannut lisää opettajia – rekrytointien ansiosta ryhmäkoot ovat pysyneet kurissa. Kaupunkiin rakennetaan parhaillaan uutta yhtenäiskoulua, jotta tilaa riittää kaikille tulevinakin vuosina. OAJ on the Roadin etappien yleisötilaisuudet juontanut Lauri Salovaara pääsi ryhmäkuvaan Anna-Maija Virtasen, Tiina Jutilan ja Seija Pulli-Marjakankaan kanssa kiertueen avajaistilaisuudessa Ylivieskassa.

Tornio 29.8.2018

Kun toisaalla koulut täyttyvät oppilaista, Torniossa oppilasmäärän lasku huolettaa. Syntyvyys on laskenut reippaasti, mikä heijastuu opettajien työhön ja kaupungin koulutuspalveluiden kattavuuteen. OAJ on the Roadin yleisötilaisuus järjestettiin Rajalla-kauppakeskuksessa, joka sijaitsee osittain Suomen ja osittain Ruotsin puolella. Pohjoisen kiertuepysäkin tarpeellisuudesta kertoo, että Tornioon saapui osallistujia yli sadan kilometrin päästä Rovaniemeltä asti. Pitkät etäisyydet ovat leimallisia Torniolle, sillä osalla oppilaista koulumatkat saattavat venyä jopa 60 kilometrin pituisiksi. Mikäli kouluja lakkautetaan tyhjäkäytön vuoksi, saattavat välimatkat kasvaa entisestään.

Vantaa 17.9.2018

Vantaalla OAJ on the Road vieraili muun muassa Vierumäen koululla kuulemassa opettajien terveiset vuosityöaikakokeilusta. Perusopetuksen vuosityöaikakokeilua oli takana vasta kuukausi, joten OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja neuvottelujohtaja Petri Lindroos saivat kuulla ensivaikutelmia. Esille nousi erityisesti raportointi. Kuvassa keskusteluun osallistuneet koulun luokanopettajat Anna-Kaisa Mäkinen ja Kirsi Varjokallio sekä Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo.

Äänekoski 20.9.2018

OAJ on the Road pysähtyi nyt ensi kertaa pohjoisessa Keski-Suomessa. Perinteikäs teollisuuskaupunki Äänekoski on panostanut viime aikoina tuntuvasti koulurakentamiseen ja uusiin turvallisiin oppimisympäristöihin. Syysaurinkoisella torilla puheenjohtaja Olli Luukkainen sai keskustelukumppanikseen lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilan.

Joensuu 21.9.2018

Opettajankoulutuskaupunki Joensuussa riittää päteviä opettajia. Itäisimmän pysäkin kärkiteemaksi nousi osaajapulan ratkaiseminen. Pohjois-Karjalassa on pulaa sekä ammatti- että korkeakoulutetusta työvoimasta. Korkeasta työttömyysasteesta huolimatta ammattitaitoista työvoimaa ei löydy. Tämä kohtaanto-ongelma on tulevan vaalikauden tärkeä teema, joka näkyy myös OAJ:n omissa eduskuntavaalitavoitteissa. Pohjois-Karjalassa ongelman kimppuun käydään muun muassa täsmäkoulutuksin.

Lohja 25.9.2018

Maakuntakierroksen viimeinen pysäkki oli Lohja. Ohjelmaan kuului vierailu Rauhalan kouluun, joka on mukana Lohjan kaupungin ja Me-säätiön käynnistämässä koulukehittämisen pilottihankkeessa. Lohjan Me-kouluissa järjestetään säännöllisesti esimerkiksi hiljaisia välitunteja sekä opettajien ja oppilaiden yhteisiä aamupuuro- ja rentoutushetkiä. Tavoitteena on tuottaa pysyviä ja kestäviä toimintamalleja lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Lohjalla järjestettiin myös lehdistötilaisuus, jonka suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat Luksian media-alan opiskelijat.