Paikalliset kissat pöydälle – OAJ:n maakuntakiertue tulee taas!

Jokasyksyinen OAJ On the Road starttaa elokuussa seitsemännen kerran. Maakuntakierroksella keskustellaan paikallisesti keskeisistä tärkeistä asioista.

OAJ:n maakuntakiertue on kuin laatuviini. Se paranee vuosi vuodelta.

– Jäsenilloissa on väkeä joka vuosi enemmän, järjestöasiamies Riitta Silvonen kertoo.

Jotain On the Road -kierroksen tarpeellisuudesta kertoo sekin, että viime syksynä Kittilässä lähes kaikki paikallisyhdistyksen jäsenet osallistuivat iltatilaisuuteen. Monet heistä tulivat satojen kilometrien päästä.

Keväällä järjestettävät eduskuntavaalit sävyttävät syksyn kierrosta. OAJ on tehnyt omat vaalitavoitteensa, jotka julkaistaan kierroksen alussa.

Kierroksen tapahtumapaikat ovat Ylivieska, Tornio, Lohja, Äänekoski, Joensuu ja Vantaa. Lohjalla ovat mukana myös ruotsinkielinen opettajajärjestö FSL sekä erityisesti esimiehet ja rehtorit.

 

Päävastuun OAJ:n maakuntakierroksesta kantavat alueyhdistykset. Paikallisyhdistykset puolestaan haalivat paikalle puhujat ja haastateltavat, järjestävät jäsenillan ja kutsuvat sinne osallistujat. Silvonen kiittelee aktiiveja erinomaisesta työstä.

Myös tapahtumien aiheet nousevat alueilta, koska OAJ haluaa keskustella nimenomaan paikallisista asioista. Vaikeitakaan asioita ei haluta vältellä ja usein niitä käsitellään huumorin keinoin, kuten Hyvinkäällä Leijonan luolassa pari vuotta sitten.

OAJ:n toimistolta kierrokseen osallistuvat puheenjohtaja Olli Luukkainen ja järjestöasiamies Riitta Silvonen sekä viestinnän väkeä. Järjestön ykkösnyrkin vierailu on odotettu tapahtuma maakunnissa. Kaikki paikkakunnat, joita OAJ:n toimisto on pyytänyt mukaan, ovat vastanneet kosintaan myöntävästi.

– Mitä pienempi paikkakunta, sitä isommalla ilolla meidät on otettu vastaan, Silvonen kertoo.

 

Ohjelma On the Roadilla noudattaa tuttua kaavaa: Luukkainen tapaa paikallisyhdistyksen jäseniä, kunnan johtoa ja mediaa. Tapaamisissa puhutaan kaikille yhteisistä asioista kuten opettajan työn tärkeydestä. Torilla tai kauppakeskuksessa pidetään avoin yleisötapahtuma, ja OAJ:n jäsenille on oma iltatilaisuus.

OAJ:n maakuntakierrokset alkoivat Luukkaisen aloitteesta 2012.

− Mitä enemmän on kierretty, sitä innokkaammin paikallisyhdistykset ovat tilaisuuteen tarttuneet ja jäsenet tapahtumiin osallistuneet, Silvonen sanoo.

 

Tänä syksynä kiertueen auto starttaa jo elokuun lopussa, jolloin käydään Ylivieskassa ja Torniossa. Muilla etapeilla pysähdellään pitkin syyskuuta.

Silvosesta on aina yhtä mukavaa tavata OAJ-aktiiveja ja muita jäseniä.

– OAJ On the Road on täynnä aitoja, vuorovaikutteisia kohtaamisia. Niissä puhutaan vaikeistakin asioista ja avataan siltoja päättäjiin.