Mitä kuuluu, varhaiskasvatus?

Lahdessa juhlittiin 100-vuotiasta liittoa viimeisillä Lastentarhanopettajapäivillä. Ensi vuonna kokoonnutaan uuden ammattinimikkeen mukaisesti varhaiskasvatuspäiville. Opettaja-lehti kysyi kävijöiden kuulumisia.

 

Varhaiskasvatuksen opettaja Tarja Mankinen, Oulu

Jaksan työssäni, koska meillä on tulevaisuuteen suuntautunut tapa ajatella asioita. Suunnitelmallisuudella, kärsivällisyydellä, sinnikkyydellä ja toiset huomioon ottaen pohjustamme lapsille elämän perustaitoja. Futuristi Perttu Pölösen luennolla esitetty Tulevaisuuden lukujärjestys oli kuin suoraan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tavoitteistosta. Se vahvisti sitä, että teemme oikeita asioita lasten tulevaisuuden eteen.

 

Päiväkodin johtaja Maija Turja-Harjula, Lahti

Jaksamista auttaa erittäin hyvä kollegiaalinen tuki ja keskinäinen huumori. Työmäärä on kuitenkin valtava. Olen edelleen unelmatyössäni, mutta päivittäin huolissani työntekijöiden jaksamisesta. Ihana työ on muuttunut sellaiseksi, että sitä on mahdotonta tehdä hyvin. Lisäkädet auttaisivat, ei se, että pikkuisen pienennetään ryhmiä. Muille opettajille sanoisin, että me kaikki autamme lasta polulla aikuisuuteen.

 

Varhaiskasvatuksen opettaja Jaana Ilkko, Raahe

Vuoden työuraan on mahtunut hirveästi kaikkea uutta. Työajan ja vapaa-ajan erottamista joudun vielä opettelemaan, kun kaiken tietysti haluaa tehdä tunnollisesti. Raahessa on paljon asioita, jotka toimivat hyvin. Esimerkiksi suhdelukua ei nostettu ja se helpottaa jaksamista. Olen aloittavana opettajana saanut paljon tukea omilta kollegoiltani.