Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle

OAJ, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Jyty antoivat 8.4. yksityistä opetusalaa koskevan lakkovaroituksen valtakunnansovittelija Anu Sajavaaralle ja Sivistysala Sivistalle.

Lakko alkaisi tiistaina 23.4. päättyisi keskiviikkona 24.4. Siihen osallistuisi noin 1 500 yksityisen opetusalan työehtosopimuksen piirissä olevaa jäsentä kuudella paikkakunnalla.

Lakolla pyritään vauhdittamaan neuvotteluita jäsenten työehdoista yksityisellä opetusalalla.

Ammattijärjestöt OAJ, JHL ja Jyty ovat käyneet koko kevään neuvotteluita Sivistan kanssa yksityistä opetusalaa koskevasta uudesta työehtosopimuksesta. Neuvottelut kuitenkin päättyivät 8.4. tuloksettomina.

 

OAJ:n mukaan työntekijä- ja työnantajapuolten näkemykset palkkaratkaisusta ja sopimustekstistä eroavat selvästi toisistaan.

Palkkakehityksen on oltava jatkossakin kilpailukykyinen. Lisäksi luottamusmiesten toimintaedellytyksiä on parannettava nykyisestä.

Järjestöt toivovat, että lakkoihin ei tarvitse turvautua, vaan tyydyttävä ratkaisu saavutetaan neuvottelemalla. Ellei ratkaisua löydy, kaksipäiväinen lakko alkaa tiistaiaamuna 23.4.

 

Lakon piirissä olisivat Helsingin suomalainen yhteiskoulu, Herttoniemen yhteiskoulu ja reaalilukio, Helsingin kansainvälinen koulu, Helsingin saksalainen koulu, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio sekä Kulosaaren, Lauttasaaren, Oulunkylän, Pohjois-Haagan ja Töölön yhteiskoulut.

Muualta maasta mukana olisivat Hyria-koulutus, Suomen diakoniaopisto, Kalevan lukio Tampereella, Lahden yhteiskoulu, Tampereen ruotsalainen yhteiskoulu, ja Tampereen yhteiskoulun lukio.

Lakon ulkopuolelle on rajattu IB-lukioiden loppukokeiden järjestämiseen liittyvät välttämättömät työtehtävät, koulujen rehtorit, Opsian ja Kean jäsenet sekä Diakoniaopiston Oulun kampus.

 

Yksityisen opetusalan sopimuksen piirissä on noin 5 ​000 OAJ:n jäsentä. Sopimus umpeutui maaliskuun lopussa, joten työrauhavelvoitetta ei enää ole. Nykyiset palvelussuhteiden ehdot pysyvät ennallaan kunnes uudesta työehtosopimuksesta on päästy sopimukseen.

Jos lakko toteutuu, OAJ maksaa lakossa oleville jäsenilleen lakkoavustusta. OAJ viestii jäsenilleen tilanteen etenemisestä muun muassa sähköpostilla.

Omista jäsentiedoista kannattaakin varmistaa, että sähköpostiosoite on ajan tasalla. OAJ suosittelee henkilökohtaisen osoitteen käyttämistä työosoitteen sijaan.