Koko perheen suunnistustapahtuma korvasi päiväkotien kevätjuhlat Kangasalla

Jukolan viestiin valmistautuva Kangasala korvasi päiväkotien kevätjuhlat suunnistushenkisellä koko perheen tapahtumalla.

Tapahtuman nimi oli Mini-Jukola, mutta se oli maksikokoinen. Kangasalan kaikkien päiväkotien ja perhepäivähoidon lapsille ja heidän vanhemmilleen järjestettyyn tapahtumaan kertyi osallistujia yhteensä yli kolmetuhatta.

Tapahtumaa suunnitteli 15-jäseninen ryhmä monta kuukautta. Kannatti suunnitella, sanovat tapahtuman koordinaattori, varhaiskasvatuksen opettaja Kaisa Viita ja varhaiskasvatuksen suunnittelija Niina Kettunen-Niemi.

Kettunen-Niemi tarkistaa Whatsappista, että siteeraa oikein viisivuotiaalta saamansa palautteen: ”Oli ihan mahtavat juhlat eilen!”

 

Mini-Jukola järjestettiin Pikkolan koulun ympäristössä toukokuun alussa kolmena arki-iltana. Mukana olivat perhepäivähoidon ja 18 päiväkodin lapset, heidän vanhempansa ja koko varhaiskasvatuksen henkilöstö.

Mini-Jukola oli selvästi isompi tapahtuma kuin Kangasalla aiemmin järjestetyt lastenliikunnan esittelytilaisuudet. Nimi viittaa luonnollisesti suunnistuksen suurtapahtumaan eli Jukolan viestiin. Se järjestetään ennätyssuurena Kangasalla 15.–16. kesäkuuta. Silloin kaupungin 31 000 asukkaan väkimäärä ainakin kaksinkertaistuu.

Lapselle paras kokemus on yhdessä tekeminen.

Jukolan viestin aktiiveja oli järjestämässä Mini-Jukolaa, jossa kukin perhe keräsi neljä leimaa passiinsa. Jukola-organisaatio järjesti labyrintti-, leimausrata- ja karttapalapelisuunnistukset. Neljännen leiman sai tarjoilupisteeltä, jossa uurastus palkittiin pillimehulla ja keksillä. Lisäksi varhaiskasvatuksen väki järjesti muun muassa hulavanne- ja keppihevospisteitä.

Mini-Jukolan ideoi Kangasalan varhaiskasvatuksen johtaja Anni Aalto-Ropo. Hän toivoo suunnistusjuhlan osaltaan juurruttavan liikuntaa lasten elämään.

Tapahtuman onnistumista avitti kaupungin saama hankerahoitus lasten liikkumisen edistämiseen. Viime vuosina päiväkotien henkilöstöstä on koulutettu kahdeksan lastenliikunnanohjaajaa Varalan urheiluopistossa Tampereella.

– Liikuntavastaavat ovat todella motivoituneita. He olivat vahvasti järjestämässä myös Mini-Jukolaa, Aalto-Ropo kehuu.

 

Myös sää suosi tapahtumaa. Kahdessa tunnissa ehdittiin sekä suunnistaa että oleilla.

Niina Kettunen-Niemi tietää, että lapselle paras kokemus on yhdessä tekeminen, pienelle lapselle varsinkin vanhempien kanssa tekeminen.

– Oli kiva katsella, kun lapsi oli kottikärrynä ja vanhemmat ohjaksissa hernepussi pään päällä. Se on oikeaa liikunnan iloa.