Kansa kiittää, mutta päättäjät pihtaavat – opettajan työn arvostus ei tunnu työoloissa

Kansa antaa suuren kiitoksen opettajan työlle. Luokanopettaja Jussi Häikiö ihmettelee, miksei arvostus näy palkassa tai työmäärässä.

Lähes kaikki suomalaiset ovat sitä mieltä, että opettajien työ on arvokasta koko yhteiskunnalle, vastuullista ja vaativaa.

Luokanopettaja Jussi Häikiö on iloinen, vaikka yllättynyt Taloustutkimuksen tekemän kyselyn tuloksista. Kansan osoittama kiitos ei näy työoloissa eikä palkassa.

Häikiö opettaa viidesluokkalaisia Vartiokylän koulussa Helsingissä. Työn merkitys tuntuu päivittäin siinä, kun oppilaat viihtyvät ja oppiminen tuottaa tulosta. Tukea tulee oppilaiden vanhemmilta, työkavereilta ja lähiesihenkilöltä, muttei päättäjiltä.

– Koulutuksen rahoituksesta ja järjestämisestä päättävät ihmiset eivät kuule, miten raskaaksi opettajan työnkuva on muuttunut.

 

Työssään Häikiö näkee, miten yhteiskunta jakaantuu. Joillakin menee entistä paremmin, toiset keikkuvat pärjäämisen reunalla. Oppilailla on myös paljon erilaisia tuen tarpeita. Opettaja kannattelee parhaansa mukaan, mutta jää helposti yksin.

– Samalla, kun tukea tarvitaan entistä enemmän, niin materiaaleista kuin moniammatillisesta resurssista on säästetty. Kuraattoreita, koulupsykologeja ja terveydenhoitajia on vaikea löytää. Erityisopetuksen resurssit eivät vastaa tarvetta.

Häikiö tietää tekevänsä hyvää työtä, mutta loputon kiire, erilaiset hankkeet ja raportointi syövät jaksamista ja vievät aikaa perustyöstä, opettamisesta.

– Me teemme hirvittävän paljon enemmän kuin sen, mistä palkkaa maksetaan, hän sanoo.

 

Suomalaiset antavat opettajille kouluarvosanan 9+. Peräti 41 prosenttia Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista antoi opettajille täyden kympin.

Häikiö toivoo, että päättäjätkin osoittaisivat arvostusta. Työn tekemiseen on saatava riittävät edellytykset ja palkkaakin pitää parantaa, jotta nuoria saadaan alalle.

– Opettajia kannattaisi kuunnella. Ammattitaitoiset motivoituneet opettajat eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Taloustutkimuksen tekemään kyselyyn vastasi tammikuussa reilut tuhat suomalaista. Edellinen kysely tehtiin vuosi sitten.