Juuri nyt: Todistukseen präntätty ihmisarvo

Kympin todistus muistuttaa steinerkoulun opettaja Nina Kurkoa siitä, että kouluarvosanat eivät mittaa ihmisen arvoa.

Mä sain todistuksen, jossa on pelkkiä kymppejä!

Tämän iloisen huudahduksen Tampereen steinerkoulun opettaja Nina Kurko on saanut kuulla sellaisten oppilaiden suusta, joilla ei ole mahdollisuuksia kerätä kymppejä kouluaineista.

Kurko on jakanut kahtena vuonna kevättodistuksen mukana oppilaille Kympin todistuksen, jonka mukaan jokaisen lapsen ihmisarvo, persoona ja oikeudet ovat kympin arvoisia.

– On asioita, joita voi arvioida, ja sitten sellaisia, joita ei voi arvioida. Oppilaille voi olla uutta, että presidentin ja 12-vuotiaan ihmisarvo on täysin sama, Kurko sanoo.

Oppilaan itsearvostus on tärkeää, sillä ilman tervettä itsetuntoa muilla taidoillakaan ei ole oikein merkitystä, Nina Kurko sanoo.

 

Kympin todistus antaa hyvän tilaisuuden keskustella myös YK:n vahvistamista lapsen oikeuksista. Jokainen oppilas haluaa kuulla, että hänellä ja hänen mielipiteillään on merkitystä.

Kun lapsi tai nuori tietää oikeuksistaan, hän ymmärtää olevansa hyvä juuri sellaisena kuin on. Ymmärrys opettaa myös kunnioittamaan muita sellaisina kuin he ovat.

Kympin todistus on hyvä työkalu, kun Kurko opettaa oppilaita suhtautumaan toisiinsa kivalla tavalla pienissä arkisissa asioissa.

– Kun joltakin oppilaalta vaikkapa putoaa tarjotin ruokalassa, on hienoa mennä auttamaan häntä eikä vaan jäädä seuraamaan tilannetta sivusta. Meidän ihmisten tehtävä on auttaa toisiamme.

 

Kympin todistus

  • Luokanopettaja Anna Karjulan keksintö. Unicef on mukana levittämässä tietoa todistuksesta.
  • Kympin todistusta on jaettu Suomen peruskouluissa noin 250 000 kertaa.
  • Todistus saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, pohjoissaameksi ja romanikielellä.

Lataa todistus ja käsittelyvinkit:

unicef.fi/kympintodistus