Irtisanomissuojan heikennys merkitsisi paluuta patruuna-aikaan

Jos irtisanomissuoja heikkenee, kukaan ei halua hakeutua töihin pieneen yksityiseen päiväkotiin, arvelee luottamusmies Juuso Karjalainen.

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen kaavailu heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä kauhistuttaa pääluottamusmies Juuso Karjalaista. Karjalainen työskentelee varhaiskasvatuksen opettajana pienessä yksityisessä päiväkodissa Helsingissä.

Ajatus irtisanomissuojan heikentämisestä on Karjalaisen mielestä erityisen järkyttävä, kun tietää, miten heikko työntekijän asema muutenkin on monissa yksityisissä päiväkodeissa.

− Eihän kukaan uskaltaisi enää puhua epäkohdista mitään, jos irtisanominen toimisi pärstäkertoimen mukaan.

Työsuhdeturvan heikentäminen merkitsisi Karjalaisen mielestä paluuta vuosisatojen taakse työsuhteisiin, jossa herrat määräävät työntekijöiden elämästä.

 

Karjalainen ei usko, että hallituksen suunnitelma helpottaisi rekrytointeja pienissä yksityisissä päiväkodeissa, päinvastoin. Varhaiskasvatuksen opettajat, joista jo nyt on pulaa, hakeutuisivat mieluummin isoihin kunnallisiin päiväkoteihin.

− Eihän kukaan tahdo sellaiseen työpaikkaan, jossa ei ole varmuutta tulevaisuudesta. Kuka hakisi päiväkotiin, jossa kilpaillaan siitä, kuka on esimiehen mielestä mukavin?

Kuka enää uskaltaisi ryhtyä luottamusmieheksi?

Karjalaisen omassa työpaikassa irtisanomissuojan heikentämisestä on puhuttu paljon työntekijöiden kesken. Kaikki ovat asiasta järkyttyneitä. He ovat myös valmiita ryhtymään järjestöllisiin toimiin työsuhdeturvan puolesta.

Karjalainen epäilee, että edunvalvonta vaikeutuisi ja luottamusmiehiä olisi hankala saada pieniin yksityisiin päiväkoteihin, jos hallituksen suunnitelma toteutuisi.

− Kuka uskaltaisi sen jälkeen edes ehdottaa esimiehelleen, että haluaa ryhtyä luottamusmieheksi? hän miettii.

 

OAJ ilmoitti maanantaina aloittavansa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityisissä päiväkodeissa 8. lokakuuta. Poliittinen mielenilmaus on suunnattu hallituksen lakiesitystä, ei työnantajaa vastaan.

Myös monet muut työntekijäjärjestöt ovat aloittaneet järjestöllisiä toimia hallituksen esitystä vastaan.

− Yhteistä vaikuttamista tarvitaan, koska irtisanomissuojan heikentäminen on iso periaatteellinen asia ja meille kaikille tärkeä kysymys, OAJ:n työmarkkina-asiamies Timo Mäki sanoo.

Toteutuessaan irtisanomissuojan heikennys koskisi esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajia ja päiväkodinjohtajia, jotka työskentelevät pienissä päiväkotiyrityksissä.

Mäki muistuttaa, että heikennys asettaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan työnantajayrityksen koon perusteella. Lisäksi se kohdistuisi OAJ:n naisvaltaisimpaan jäsenryhmään.

Lue samasta aiheesta