Empatiaa, ajattelun taitoa ja kauneuden kokemuksia

Ammattikirja

Tunnetun filosofin kirja ei ole uusi, mutta palaan siihen toistuvasti. Löydän siitä aina uusia, herätteleviä ajatuksia.

Kirjoittaja tähdentää yleissivistävän opetuksen tärkeyttä kaikilla koulutuksen portailla. Hän muistuttaa, että sivistyksellä on tärkeämpiäkin rooleja kuin talouden ja talouskasvun palveleminen. Ihmisten kohtaaminen vaatii sen ymmärtämistä, että meillä kaikilla on ajattelun ja tuntemisen kyky ja olemme haavoittuvia.

Minulle hyvin tärkeä kirjan viesti on, että empatiakykyä voi opettaa. Empatia vaatii mielikuvitusta. Sitä ruokkivat etenkin taito- ja taideaineet.

Martha Nussbaum: Talouskasvua tärkeämpää: Miksi demokratia tarvitsee humanistista sivistystä. Suom. Timo Siukola. Gaudeamus Helsinki University Press 2011.

 


 

Ammattikirja

Tätä kirjaa jaksan lukea vielä työpäivän jälkeen. Kirjoittaja kuvailee kiehtovasti lukuisia ajattelun työkaluja, joita voi soveltaa opetukseen alakoulusta alkaen.

Hän huomauttaa, että koulut tarjoavat lukemisen mutta eivät ajattelun tukiopetusta. Jos ajattelutaitoja opetettaisiin tehokkaammin, voitaisiin tehdä parempia päätöksiä. Kirja vannoo sokraattisen, kyselemiseen perustuvan pedagogiikan nimeen.

Olennaista on saada koko oppilasryhmä mukaan keskustelemaan, tekemään ehdotuksia ja ajattelemaan itsenäisesti.

Philip Cam: 20 ajattelun työkalua. Opas tutkivan ajattelun opettamiseen. Suom. Danika Harju et al. Toim. Tuukka Tomperi. Niin & näin Tampere 2020.

 


 

Kurssi

Suosittelen mielelläni kollegoille Orff-pedagogiikan koulutusta, jonka olen itse suorittanut neljän vuoden aikana Ja se soi -kesäkursseilla.

Vaikka Orff on musiikkipedagogiikkaa, koulutus on vaikuttanut kaikkeen opetukseeni. Olen oppinut uusia tunnekasvatuksen menetelmiä, mikä on myös tekeillä olevan väitös- kirjani aihe.

Näiden koulutusten myötä oivalsin, että jokainen lapsi ja nuori tarvitsee kauneuden kokemuksia. Hetkiä, joissa on lupa nousta arjen yläpuolelle. Kauneus ruokkii sisintä ja voi auttaa lasta kestämään hyvinkin ikäviä kokemuksia.

Ja se soi -koulutukset 4.–9.6.2024 Turussa.

 


Vinkit antoi Tampereen yliopiston normaalikoulun luokanlehtori ja opettajankouluttaja Sanna Isopahkala. Hän palasi maaliskuussa nuoruudenharrastuksensa potku- nyrkkeilyn pariin ja saa yllätyksekseen kuutosluokkansa oppilailta runsaasti kannustusta.