Poppikoulun priimus

Musiikkitietäjä Timo Hanén voitti Radio Suomen Poppikoulu-visan ennätysmäiset 12 peräkkäistä kertaa – ja poistui radioaalloilta voittamattomana.

Timo Hanénin ensiesiintyminen Yleisradion Poppikoulu-kisassa kymmenen vuotta sitten päättyi tappioon. Tulos taisi kaihertaa, sillä viime syksynä Timo ilmoittautui kisaan ja voitti eli sai primustittelin. Hän voitti myös seuraavan lauantain visan ja sitä seuraavan ja…

Yhdentoista voiton jälkeen Timo päätti, että lauantaina 24. helmikuuta 2018 kuullaan hänen viimeinen Poppikoulunsa Radio Suomessa. Hän sanoo säästäneensä kuuntelijat kyllästymiseltä. Niinpä hän lopetti, huipulla.

 

Poppikoulussa on vuodesta 2005 alkaen tentattu tietämystä pop- ja rockmusiikista. Puolituntisen aiheita ovat muun muassa suomalainen ja ulkomainen pop ja rock, suomalainen iskelmä, elokuva- ja televisiomusiikki, ajankohtaiset ja jokeri – kerran kysyttiin rumpumerkkien valmistusmaita.

Tampereen aikuislukiossa englantia opettava Timo väittää pitävänsä jokseenkin kaikesta kevyestä musiikista, Abbasta Zappaan. Tosin peruskantria, rootsia ja hip hopia hän ei kuuntele. Hänen vahvuuksiaan Poppikoulussa olivat suomalainen ja ulkomainen rock ja pop sekä ajankohtaiset.

– Musiikkiuutisissa pärjäsin, sillä luen Soundi- ja Rumba-musiikkilehdet aina kannesta kanteen sekä sanomalehtien musiikkijutut.

Timo sanoo lukevansa musiikkilehtiä joka tapauksessa, ei kisaa varten. Hän painottaa, että ei kertaa hakuteoksia, koska ei halua kisan muuttuvan suorittamiseksi.

Radio-ohjelma nauhoitetaan torstaisin, kun Ylen toimittajat eli Poppikoulun rehtorit soittavat kahdelle kilpailijalle. Toimittajat luottavat, että tietäjät eivät googlaile. Timo sanoo, että kisa menettäisi rentoutensa, jos kilpailijat pistettäisiin studioon.

Palkinnotkaan eivät houkuta vilppiin, sillä kunkin kisan voittaja palkitaan yleensä musiikkikirjalla tai cd-levyillä.

 

Ylen toimittajat ovat nimittäneet Timo Hanénin Kuusaan kurmoottajaksi, sillä mies tuo mieluusti synnyinpaikkaansa esille.

Kuusankoskelta Timo lähti Joensuuhun yliopistoon. Opiskelun hedelmät korjasi Tampere, jonka yliopistosta Timo valmistui filosofian maisteriksi. Samalla hän tamperelaistui.

Muutama vuosi sitten Timo osti vaimonsa kanssa kodin Kouvolasta. Tyypillisesti Timo ajaa maanantaisin 190 kilometriä töihin Tampereelle ja palaa torstaina Kouvolaan.

 

Nuorena Timo haaveili englanninopettajan työstä ja viikoittaisesta radio-ohjelman juonnosta. Vielä häntä ei ole palkattu radiotöihin, mutta Tampereen aikuislukiossa hän on opettanut jo 21 vuotta.

– Työvuosien määrä kertoo työssä viihtymisestä.

Opettajakollegojensa kanssa Timo käy satunnaisesti pubivisoissa, mutta niissä ei juuri musiikista kysytä. Menestystä on toki tullut, kun mukana on esimerkiksi historian, biologian ja maantiedon asiantuntemusta.

 

Timo Hanén kiistää olevansa muisti-ihme, vaikka ei unohda numeroasioita. Hän sanoo, että ei yleensä muista hänelle esitellyn ihmisen nimeä toisellakaan tapaamiskerralla. Opettajana hän joutuu ponnistelemaan, jotta muistaisi opiskelijoiden nimet.

Timo ei tuo lukiossa musiikkiharrastustaan esiin muuten kuin soveltamalla. Jos opiskelija ei opi esimerkiksi that- ja which-relatiivipronomineja, Timo kehottaa miettimään laulujen sanoituksia. Niissä on usein ”all that”, kuten All that she wants.

– Aina musiikin opetuskäyttö ei suju. Oletin, että oppilaat tuntevat Princen Purple Rainin tai Nirvanan Smells Like Teen Spiritin. Hokasin, että suuri osa oppilaistamme on alle 25-vuotiaita, joten nuo biisit soivat jo ennen heidän syntymäänsä.

Timo Hanén

  • Tampereen aikuislukion englannin lehtori. 51-vuotias.

  • Voitti Radio Suomen Poppikoulun 12 kertaa. Lisäksi yksi kilpailukerta päättyi tasapeliin.

  • Laulaa éFreaks-triossa. Yhtye soittaa covereita Elviksestä Jonna Tervomaahan.

  • Omia biisejä esittävässä Hylomorphic Dream -yhtyeessä Timo soittaa rumpuja sekä laulaa ja sanoittaa.

Poppikoulu Yle Areenassa