Eri maiden lapset yllättävät viisaudellaan

Kansainvälisen lastenleirin vetäminen opettaa Milla Ristiluomalle ryhmänjohtamista ja yhteistyötaitoja, joista on suoraa hyötyä opettajan työssä. Lasten viisaat pohdinnat yllättävät Millan joka kerta.

Ensi kesänä pääkaupunkiseudulla järjestetään kansainvälinen leiri, johon osallistuu lähes viisikymmentä 11-vuotiasta lasta eri maista. Kaukaisimmat tulevat Perusta, Brasiliasta, Vietnamista ja Indonesiasta.

Kansainvälisyysjärjestö CISV:n leirin vetäjistä yksi on fysiikan ja matematiikan opettaja Milla Ristiluoma. Innostus toimintaan syttyi, kun hän itse vietti 11-vuotiaana kuukauden kesäleirillä Kanadassa.

– Teini-iässä lähdin perhevaihtoon Amerikkaan ja sen jälkeen minua kysyttiin junioriohjaajaksi, muistelee Milla vapaaehtoistyön alkutaipaletta.

CISV-järjestön, jonka alkuperäinen nimi oli Children’s International Summer Villages, perusajatuksena on maailmanlaajuiseen ystävyyteen kasvaminen jo lapsena.

Milla opettaa Myllypuron peruskoulussa Itä-Helsingissä, kansainvälisellä alueella. Monen oppilaan äidinkieli on muu kuin suomi.

– Koulussa yritämme kasvattaa nuorista vastuuta ottavia maailmankansalaisia. Samaa tehdään CISV:ssä: huolehditaan toisista, itsestä ja ympäristöstä ja opitaan avarakatseisuutta.

Vapaaehtoistyössä Milla on huomannut, miten samanlaisia lapset ovat, tulevatpa he mistä päin maailmaa tahansa.

– Lapset pystyvät leirillä leikkimään ilman yhteistä kieltä ja olemaan kavereita ennakkoluulotta.

Leirin teemoja ovat rauhanomainen ristiriitojen ratkaisu, monimuotoisuus, kestävä kehitys ja ihmisoikeudet.

– Yllätyn aina, miten viisaita ja suuria asioita, huoliakin, nämä pikkuiset ajattelevat.

Milla kertoo käsiteltävien aiheiden olevan monelle aikuisellekin vaikeita. Lasten pohdinnat käännetään tarvittaessa heidän äidinkieleltään englanniksi.

– Lapset sanovat fiksuja asioita vaikkapa kestävästä kehityksestä, sodista tai siitä, minkälainen maapallon pitäisi olla. Se on syy, miksi jaksan tätä tehdä.

Leirillä käsitellään aktiviteettien ja draaman avulla esimerkiksi epäreiluuden kokemuksia tai sitä, millaisia sukupuolirooleja on kunkin lapsen omassa maassa.

Osa lapsista on köyhistä maista, joissa ero köyhien ja rikkaiden välillä voi olla suuri. Esimerkiksi Intiasta lapset tulevat rikkaista perheistä ja heillä on usein kodinhoitaja. Se missä lapset elävät ja mistä he ovat kotoisin, vaikuttaa Millan mukaan paljon siihen, mitä he ajattelevat asioista.

 

Milla kertoo oppineensa vapaaehtoistyössä johtamistaitoja ja yhteistyötä. Samoja taitoja tarvitsee nuorten kanssa koulutyössä.

– Leirinvetäjän roolissa oppii, miten vetää isoja lapsiryhmiä ja saada heidän huomionsa.

CISV:ssä on tietyt huudot, joihin lapset aktiviteetin alkaessa vastaavat. Hiljentymisen keinoina käytetään myös käden nostamista ja taputusta. Aktiviteetit aloitetaan aina lyhyillä, piirissä tehtävillä laulu-, huuto- tai juoksuleikeillä. Tarkoitus on herätellä osallistujat ja antaa energiaa.

Järjestö kouluttaa kaikki vapaaehtoiset tehtäviinsä. Mukana on myös opettajaksi opiskelevia.

– Tällä voi saada opintopisteitä. Vaikka palkkaa ei saa, kokemus jää plussalle.

Jotta lapset tutustuisivat toisiinsa, leirillä leikitään paljon erilaisia yhteistyöleikkejä. Ryhmäytymisharjoitukset ovat Millan mielestä toimivia myös koulumaailmassa.

Milla on suunnitellut tulevaa leiriä monena kevätviikonloppuna. Kokoukset hän piti Skypellä, sillä yksi vetäjistä tulee Filippiineiltä.

– Teemme kaksi retkeä. Muuten vietämme neljä viikkoa omassa kuplassa, ilman kännyköitä.

Leiriympäristössä Milla tuntee olevansa kaltaistensa kanssa, eikä hänen tarvitse jännittää.

– Itsekin leikin hippaa, juoksen ja laulan.

Vapaaehtoistyöhön liittyy suuri vastuu. Vanhemmat uskaltavat lähettää lapsensa ryhmänvetäjän matkaan leirille, jopa toiselle puolelle maapalloa. Millan mieltä lämmittääkin vanhempien palaute. Se, kun he kertovat, että leiriltä palasi erilainen lapsi: kasvanut ja itsenäistynyt.

Milla Ristiluoma

  • 32-vuotias fysiikan ja matematiikan opettaja Myllypuron peruskoulussa Helsingissä.
  • Toiminut kansainvälisyysjärjestö CISV:ssä junioriohjaajana, ryhmänvetäjänä ja leirinvetäjänä. Ollut jäsenenä järjestön hallituksessa.