Amk-opettaja Timo Puukko palaa joka vuosi kiertueelle Fyeld-bändinsä kotimaahan Bulgariaan

Timo Puukon bändikaverit asuvat tuhansien kilometrien päässä, mutta yhteys pysyy yllä netin kautta. Kun torniolaisopettaja lopulta nousee bändinsä kanssa lavalle, hän unohtaa kaiken muun.

Kerran vuodessa Lapin ammattikorkeakoulun opettaja Timo Puukko hyppää lentokoneeseen ja lentää Bulgariaan.

Siellä odottaa opiskeluaikana kaksikymmentä vuotta sitten perustettu metallibändi Fyeld ja rämisevä keikkabussi, joka kuljettaa viisikkoa esiintymislavoille. Kiertueet kestävät yleensä kahdesta kolmeen viikkoa.

Timo nauttii reissuista, koska matkoilla tapaa monenlaisia ihmisiä. Lisäksi hän pääsee tekemään sitä, mitä rakastaa eli soittamaan kitaraa, koskettimia, rumpukonetta ja sampleria.

– Kun kiipeän lavalle ja laitan haisemaan, saan virtaa joskus raskaaseenkin opettajan arkeen, Timo kertoo.

Timo Puukko ei kerro mielellään oppilailleen bändimenestyksestään. – Vain ääneen liittyvillä kursseilla saatan todeta, että minulla on näistä asioista jonkin verran kokemusta.

Ammattikorkeakouluopettajana Timo aloitti kahdeksan vuotta sitten. Hän opetti tuolloin viestintää ja teki oppilaidensa kanssa elokuvaprojekteja.

Elokuvaohjaajaksi valmistunut Timo sanoo toimivansa ennen kaikkea opiskelijoidensa ohjaajana, joka haluaa antaa oppilailleen vapautta ja tilaa ilmaista luovuuttaan.

– Tällä hetkellä olen erityisen kiinnostunut digitaalisesta pedagogiikasta ja sen tuomista mahdollisuuksista ja haasteista.

Jyväskylästä kotoisin oleva Timo viihtyi opiskeluidensa vuoksi maailmalla lähes kymmenen vuotta: ensin viisi vuotta Bulgariassa ja sen jälkeen viisi vuotta Saksassa. Muutama kuukausi Suomeen asettumisen jälkeen Timon veli vinkkasi opettajan paikasta.

– Koen työni vastuulliseksi ja tärkeäksi. Heittäydyn täysillä ja olen ylpeä siitä, mitä teen. Varjopuolena työ vie paljon aikaa ja energiaa. Päivät kestävät harvoin kahdeksasta neljään.

 

Opettamisessa ja musiikissa Timo näkee yhtäläisyyksiä. Kumpikin vie mukanaan ja vaatii keskittymistä.

– Kun teen musiikkia, unohdan opettajuuteni. Leffahommissa en pääse samalla tavalla eroon työarjestani.

Timo treenaa kotonaan melkein päivittäin työn ja perheen aikataulujen rajoissa. Ennen kiertuetta bändi soittaa yhdessä muutaman päivän sessiot, jotta kaikki ovat ajan tasalla.

Timo kiittää digitaalisuutta, joka mahdollistaa bändin jatkamisen, vaikka sen jäsenet asuvat eri puolilla Eurooppaa.

– Pystyn olemaan tietokonesysteemeillä läsnä, vaikka välimatkaa on tuhansia kilometrejä. Käytämme ahkerasti Skypeä ja juttelemme viikoittain.

 

Musiikkihommat alkoivat aikanaan sattumalta. Kun Timo aloitti opintonsa, opiskelukaveri kysyi, soittaako hän mitään instrumentteja. Timo kertoi kitaransoittotaidoistaan, hevimenneisyydestään ja elektronisen musiikin innostuksestaan.

Kaveri pyysi mukaan treeneihin.

– Yksien harjoitusten jälkeen olin bändissä. Kun kysyin, kuinka homma jatkuu, kaverit vastasivat, että ensi viikolla soitat kanssamme stadionilla. Homma lähti reippaasti käyntiin.

Linkin Parkiin ja Korniin musiikillisesti verrattu Fyeld teki aktiivisimpina vuosinaan useita kymmeniä keikkoja ympäri Bulgariaa. Suurkaupungeissa Timo sai kävellä rauhassa, mutta pienemmillä paikkakunnilla ihmiset tunnistivat ja tulivat juttelemaan.

Timo oppi muun muassa Suomen ja Bulgarian yhteisestä historiasta Turkin sodassa 1877–1878.

– Kolusimme lähes kaikki paikat, jotka näkyvät kartassa. Esiinnyimme myös televisio-ohjelmissa, joissa minua pyydettiin puhumaan ensin suomea ja sitten bulgariaa.

Keikkamatkalle Timo lähti jälleen lokakuussa. Hän on tyytyväinen siitä, että musiikkiura on saanut jatkua muiden tekemisten rinnalla. Jos bändihommat joskus loppuvat, Timo ei jätä harrastustaan.

Hän kerää vinyylejä, cd-levyjä ja kuuntelee musiikkia lähes jokaisella automatkallaan.

– On hyvä, että en saa musiikista elantoani. Luulen, että tekemisessä ja soittamisessa on siksi säilynyt sama riemu kuin alussa.

Timo Puukko

  • 43-vuotias Lapin ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn päätoiminen tuntiopettaja ja monipuolinen hanketyöläinen.
  • Valmistunut elokuvaohjaajaksi Bulgarian Krastyo Sarafov -akatemiasta vuonna 2005.
  • Perheeseen kuuluvat vaimo, poika ja vaimon poika edellisestä liitosta.