Vakaopettajien palkkoihin kolme tasoa ja korotus kelpoisuudesta

Varhaiskasvatuksen opetushenkilöstön palkkaus perustuu vastedes osaamisen ja vastuun yhdistelmään. Uudessa tasopalkkajärjestelmässä esiopetuksen opettaja saa perustasoa parempaa palkkaa. Kelpoisten opettajien palkkoihin uudistus toi 15 euron lisän.

Palkkarakenne selkiytyy

Kuntien varhaiskasvatuksen opetushenkilöstön palkkaus koostuu vastaisuudessa tasopalkasta ja tasolisistä. Lisäksi palkkauksen elementteihin kuuluvat vanhat tutut työkokemuslisät ja työsuoriutumisesta maksettavat henkilökohtaiset lisät.

Tasopalkkaus korvaa aiemman, tehtävän vaativuuden arviointiin perustuvan järjestelmän.

Käytännössä palkkarakenne tulee näkyvämmäksi ja täsmällisemmäksi, kuvaa johtava erityisasiantuntija Kirsi Sutton OAJ:stä.

Palkkaryhmät pysyvät ennallaan, ja tasopalkkaus toimii kunkin palkkaryhmän sisällä. Palkkaryhmiä ovat päiväkodinjohtajat, apulaisjohtajat, varhaiskasvatuksen erityisopettajat ja varhaiskasvatuksen opettajat.

Tasopalkka määräytyy osaamisen ja vastuun perusteella. Lisätehtävistä tai -vastuista voidaan maksaa euromääräistä tasolisää. Vakaopettajalla lisävastuu on esimerkiksi opiskelijan ohjaus.

Myös kelpoisuus näkyy palkassa. Kelpoisuuslisää on alettu maksaa maaliskuusta alkaen.

 

Osaaminen ja vastuu määrittävät peruspalkan

Uusi systeemi, uudet lyhenteet. Osaamisen ja vastuun eli osvan tasokriteerit korvaavat tva:n eli tehtävän vaativuuden arvioinnin.

Tasopalkkoja on kolme, A, B ja C. A on normaalin osaamisen ja vastuun taso, B vaativan osaamisen ja vastuun taso ja C erittäin vaativan osaamisen ja vastuun taso.

Paikallisesti voidaan sopia myös lisätasoista.

Palkkatasolle sijoittumisen määrittävät tasokriteerit. Valtakunnallisten kriteerien tueksi luodaan tarkentavat paikalliset tasokuvaukset. Myös paikallisista tasokriteereistä voidaan sopia.

Kunnissa tulee määritellä, miten kunkin kriteerin täyttyminen vaikuttaa tasoille A, B ja C sijoittumiseen.

Jokaisen palkkaryhmän jokaisella tasolla on vain yksi tasopalkka.

 

Yksikin kriteeri riittää palkan nousemiseen A:sta B-tasolle.

 

Tukea tarvitsevat ja monikielisyys voivat nostaa palkkatasoa

Valtakunnallisia tasokriteereitä ovat esimerkiksi tukea tarvitsevien ja monikielisten lasten määrät.

Yksikin kriteeri riittää palkan nousemiseen A:sta B-tasolle.

Jos lapsiryhmässä on esimerkiksi tehostettua tai erityistä tukea tarvitsevia, on opettajan palkka B-tasolla. Jokaisessa kunnassa on määriteltävä se, milloin tätä kriteeriä sovelletaan. Päätökset ovat kuntakohtaisia.

Palkkatasoa voi nostaa myös kulttuurinen moninaisuus ja monikielisten lasten määrä. Tähänkin on kunnassa mietittävä, miten kriteeriä sovelletaan.

Päiväkodin varajohtajan tehtävä on huomioitava osaamista ja vastuuta lisäävänä kriteerinä, samoin esiopetus. Useat kunnat ovat jo tva:ssa huomioineet esiopetuksen tehtävän vaativuutta lisäävänä. Uudessa järjestelmässä esiopettajan tehtävä täytyy aina huomioida kriteerinä.

Myös työskentely ympärivuorokautisessa tai laajennetun aukiolon päiväkodissa vaikuttaa palkkaan.

 

Kelpoisuudesta saa lisäkorvauksen

Kelpoiselle varhaiskasvatuksen opettajalle maksetaan uudessa järjestelmässä 15 euroa kuukaudessa kelpoisuuslisää. Kasvatustieteen maisterit saavat sen lisäksi 37,88 euroa.

Kunta voi päättää myös suuremmista lisistä.

Kelpoisuuslisää maksetaan kaikille päiväkodissa työskenteleville kelpoisille varhaiskasvatuksen opettajan, erityisopettajan, apulaisjohtajan ja päiväkodinjohtajan tehtävissä työskenteleville.

 

Työnantajan vastuulla on varmistaa, ettei siirtymä laske kenenkään varsinaista palkkaa.

 

Korotukset kilahtavat tilille viimeistään lokakuussa

Tasopalkkajärjestelmä astui voimaan 1. helmikuuta. Paikallisesti se on otettava käyttöön syyskuun loppuun mennessä. Kelpoisuuslisä nosti palkkoja maaliskuusta alkaen.

Mahdolliset järjestelmän muutoksiin liittyvät palkkasaatavat maksetaan takautuvasti viimeistään lokakuun 2025 palkanmaksun yhteydessä.

 

Tasolisää lisätehtävistä

Tasopalkan lisäksi voidaan maksaa tasolisää. Sitä saa lisävastuusta ja lisätehtävistä.

Keskustasolla sovittiin kahdesta tasolisään oikeuttavasta vastuusta. Toinen on opiskelijoiden ohjaus ja toinen korvaus päiväkodinjohtajalle, kun hän toimii myös kunnan varhaiskasvatusjohtajana.

Muut tasolisät ja tasolisien euromäärät sovitaan paikallisesti. Tasolisää voidaan maksaa lisävastuista ja lisätehtävistä, esimerkiksi digi- tai liikuntavastaavan tehtävistä.

Lisävastuiden määrästä riippuen opettajalle voidaan maksaa useampaakin tasolisää.

Lisät voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia. Jos määräaikainen tasolisätehtävä loppuu, päättyy myös tasolisän maksaminen.

Työkokemuslisä lasketaan tasopalkkojen ja tasolisien yhteismäärästä.

 

Kenenkään palkka ei laske

Työnantajan vastuulla on varmistaa, ettei siirtymä laske kenenkään varsinaista palkkaa, vaikka palkan rakenne muuttuu.

Kunnissa on alkanut työ nykyisen ja uuden palkkausjärjestelmän yhteensovittamisessa. Ratkottavana ovat esimerkiksi kriteerien sijoittaminen osaamisen ja vastuun tasoille, tasolisiin oikeuttavat tehtävät ja lisien euromäärät.

OAJ kouluttaa luottamushenkilöstön kevään aikana uuteen järjestelmään. Työnantajat puolestaan huolehtivat siitä, että muutokset päivittyvät palkkajärjestelmiin viimeistään syksyllä.