Pudasjärven Hirsikampuksella harjoiteltiin itsepuolustusta

Vesopäivänä järjestetty itsepuolustus- ja uhkatilannekoulutus keräsi Pudasjärven Hirsikampuksen henkilöstöltä kiitosta.

Pudasjärven Hirsikampuksen opettajat ja koulunkäynninohjaajat harjoittelivat alkusyksystä keinoja puuttua oppilaan uhkaavaan tai väkivaltaiseen käytökseen.

700 oppilaan koulussa on apulaisrehtori Juha Pätsin mukaan ollut jonkinasteista häiriö- tai väkivaltakäytöstä jopa viikoittain, pienilläkin oppilailla.

– On monenlaisia perheitä ja kohtaloita. Elämän ja omien tunteiden hallinta ei ole aina ihan kunnossa.

 

Opetushenkilökunta treenasi vesopäivän alkutunnit voimankäytönkouluttaja Janne Ahosen kanssa hyviä käytäntöjä uhkaaviin tilanteisiin.

– Totta kai sanallinen rauhoittaminen on tärkeää. Mutta se ei aina auta, siviilissä kamppailulajeja harrastava Pätsi sanoo.

Koulun väki opetteli, missä asennossa on turvallisinta seisoa, miten irrottautua päällekävijän otteesta ja miten raapivat ja potkivat pukarit erotetaan toisistaan.

Perusopetuslainkin mukaan on huolehdittava siitä, ettei ketään satutettaisi.

 

Uudet opit ovat kantaneet hedelmää.

– Näin hiljattain, kun kaksi aikuista kuljetti koulutuksen opeilla oppilasta luokasta rauhoittumaan toiseen tilaan, Pätsi sanoo.

 

Toimintamalleja poikkeaviin tilanteisiin

  • Koulujen opetushenkilöstölle räätälöidyssä itsepuolustus- ja uhkatilannekoulutuksessa harjoitellaan erilaisia tapoja toimia, kun oppilas käyttäytyy uhkaavasti tai väkivaltaisesti.
  • Koulutukseen kuuluu teoriaa ja käytännön harjoituksia.
  • Koulutuksia järjestää ainakin Poliisihallituksen hyväksymä voimankäytönkouluttaja Janne Ahonen XLNT Sport -yrityksessään.