Teitte Kotkassa koko viisivuotisen palkkaohjelman mittaisen suunnitelman paikallisten erien jaosta. Miksi?
Historiallisen palkkaohjelman lisäksi Kotkaan saatiin tuolloin oma palkkaohjelma kolmeksi vuodeksi. Rupesin miettimään, että nyt on aika paljon rahaa jaossa viiden vuoden aikana. Silloin ei kannata roiskia kaksikymppisiä sinne ja tänne vaan pitää pohtia pitkällä linjalla ja isommilla summilla.
Tämä on minun seitsemästoista vuoteni pääluottamusmiehenä. Olemme paikallisyhdistyksessä aiemminkin miettineet rahanjakoa pitkäjänteisesti.
Ketkä suunnitelman laativat ja miten se tehtiin?
Se vaati minulta kyllä aika paljon pohdintaa ja laskutoimituksia.
Vertasin kaikkien opettajaryhmien palkkoja sopimusten mukaisiin alarajoihin. Kiertelin työpaikoilla kuuntelemassa jäsenistön ajatuksia siitä, ollaanko valmiita solidaarisuuteen eli antamaan ensin ja enemmän niille, jotka ovat lähempänä palkan alarajaa tai kiinni siinä.
Operyhmien oli oltava myös valmiita odottamaan omaa vuoroaan, koska joka kierroksella ei tule jokaiselle jotakin.
Paikallisyhdistys sitoutui neuvottelutavoitteeseen, jossa korotukset ohjataan ensiksi kelpoisten opettajien tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Työnantajakin on ollut suunnilleen samaa mieltä, ei ole tarvinnut pahemmin vääntää.
Miten suunnitelma on toteutunut?
Tähän mennessä erinomaisen hyvin.
Lähimpänä palkkojen alarajaa olivat varhaiskasvatuksen opettajat, luokanopettajat ja peruskoulun lehtorit, joten heille laitettiin rahaa ensimmäisellä kierroksella. Viime vuonna vuorossa olivat vakan, perusopetuksen ja lukion erityisopettajat sekä vapaa sivistystyö.
Korotukset ovat olleet isoja, sadasta eurosta lähes kolmeensataan.
Tämän vuoden neuvotteluissa tavoitteena on huomioida esihenkilöt.
Kunta-alan palkkaohjelma on neuvoteltavana tänä keväänä, mutta toivon että se jatkuu. Emme siitä hevillä luovu. Muuten tällaiset suunnitelmat menevät ihan plörinäksi.