Oli lauantai-ilta, kun rehtori sai puhelun THL:stä – koronalöydös käynnisti tosielämän kriisivalmiustestin

Kun koulussa todetaan koronavirustartunta, kriisisuunnitelmat joutuvat koetukselle. Suomessa ensimmäisenä myrskyn silmään osui helsinkiläinen Viikin normaalikoulu.

Oli lauantai, karkauspäivän ilta, kun Viikin normaalikoulun johtavan rehtorin Tapio Lahteron puhelin soi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta ilmoitettiin, että koulun oppilaalla on todettu koronavirustartuna.

Sunnuntaina pidettiin THL:n, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin, Helsingin kaupungin ja koulun edustajien yhteinen palaveri, jossa syntyi koulumaailmassa ennennäkemätön päätös: sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleet määrättäisiin karanteeniin.

Alettiin selvittää, keitä sairastunut oli koulussa kohdannut. Tietoja haettiin oppilashallinnon järjestelmistä ja lukujärjestysohjelmasta. Huomioon piti ottaa myös mahdolliset sijaiset ja poissaolot. Yö oli jo maanantain puolella, kun nimet olivat selvillä. Koulun väestä karanteeniin joutui neljä luokanopettajaa ja yksi aineenopettaja, yksi avustaja ja satakunta oppilasta.

–  Ryhmät olivat opiskelleet lähinnä omissa luokissaan oman opettajan johdolla. Toisenlaisessa tilanteessa kontakteja olisi voinut olla paljon enemmänkin, Lahtero kertoo.

Viikissä karanteeniin joutuneet opettajat saivat palkkaa karanteenin ajalta ja jatkoivat opetustyötä kotoaan sähköisiä järjestelmiä käyttäen.

 

Karanteenijärjestelyiden hoitaminen oli Lahteron mielestä rehtorille sinänsä mutkatonta. Protokolla oli selkeä ja yhteistyö THL:n, Husin ja kaupungin edustajien kanssa toimi erittäin hyvin. Enemmän mietitytti asian ympärillä pyörivä laajempi prosessi.

– Arvaamattomuuspalikan tuovat sosiaalisessa mediassa liikkuvat huhut. Oli tärkeää antaa tarkistettua faktatietoa mahdollisimman nopeasti.

Maanantaina huoltajilta tuli paljon kyselyitä, mutta tiistaina kyselyt vähenivät, mitä Lahtero pitää merkkinä tiedotuksen onnistumisesta.

Karanteenipäätöksiä on sittemmin annettu myös muihin kouluihin.

– Tiedottamiskäytännöt on hyvä puhua etukäteen. On myös kuunneltava herkällä korvalla huoltajia ja sosiaalista mediaa, hän vinkkaa kollegoille, jotka mahdollisesti joutuvat vastaavaan tilanteeseen.