Nenäpäivä kolkuttelee – vielä ehtii tempaista ja auttaa!

Meillä on tiedot, taidot ja varaa auttaa maailman lapsia. Nenäpäivä on hyvä hetki ryhtyä tuumasta toimeen. OAJ on jo hypännyt hyvän tekemisen kelkkaan, hyppää sinäkin!

Näin hyvä leviää

Nenäpäivällä menee hyvin. 78 prosenttia suomalaisista tuntee Nenäpäivän hyväntekeväisyyskampanjan, ja yli 700 000 suomalaista kertoo osallistuneensa siihen.

9.11.2018 Nenäpäivää vietetään Suomessa kahdettatoista kertaa.

Pelkästään vuonna 2016 Nenäpäivä-varoilla autettiin yli 150 000 lasta. Vuosien varrella on tuettu yli 900 000 lapsen koulunkäyntiä sekä rakennettu ja kunnostettu yli 8 500 koulua ja päiväkotia.

OAJ on Nenäpäivän pääyhteistyökumppanina mukana tukemassa yhdeksän hyvämaineisen järjestön toimintaa. Tänä vuonna Nenäpäivä auttaa lapsia 17 maassa Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

 

 

Lapsille ruokaa ja vettä

Joka neljäs lapsi maailmassa kärsii aliravitsemuksesta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset osuvat kipeästi maailman heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin.

Oikeanlaisilla viljelymenetelmillä voidaan torjua eroosiota, ja silloin viljellystä sadosta riittää myös myyntiin. Hedelmistä, vihanneksista sekä eläinkunnan tuotteista, kuten kananmunista, hunajasta ja vuohenmaidosta, ihmiset saavat ravinnon lisäksi tuloja.

  • 60 eurolla kylään voidaan hankkia vesipumppu puhtaan veden saamiseksi.
  • 1 000 eurolla voidaan tarjota vitaminoitua lisäruokaa 10 aliravitun lapsen pelastamiseksi.

 

OAJ:hin liittyminen tekee hyvää

OAJ haluaa tehdä hyvää. Toukokuun lopussa OAJ polkaisi vakuutusyhtiö Turvan kanssa pystyyn Se tekee hyvää -kampanjan.

OAJ ja Turva lahjoittavat yhdessä jokaisesta 26.5.–8.11.2018 OAJ:hin liittyneestä uudesta jäsenestä 20 euroa Nenäpäiväkeräykseen. Summalla kaksi lasta saa käydä vuoden koulua ja hankkia lukutaidon.

Luku- ja kirjoitustaito mahdollistavat paremman elämän. Koulunkäynti on myös paras tapa pysäyttää köyhyyden periytyminen, ja tässä etenkin tyttöjen koulutus on olennaista. Koulutus antaa tytöille tietoa ja keinoja puolustaa oikeuksiaan, mikä ehkäisee esimerkiksi lapsiavioliittoja ja teiniraskauksia.

 

Terveempiä lapsia

Joka päivä 15 000 lasta kuolee ennen viisivuotispäiväänsä. Valtaosa heistä asuu kehitysmaissa ja menehtyy sairauksiin, jotka pystyttäisiin ehkäisemään tai hoitamaan: keuhko-kuumeeseen, ripuliin, malariaan, likaisen veden levittämiin tauteihin tai synnytykseen liittyviin komplikaatioihin.

Tyttöjen silpominen on haitallinen perinne, jonka lopettaminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Nenäpäivän tuella jaetaan tietoa opettajille, koululaisille, vanhemmille ja uskonnollisille johtajille. Lisäksi silpomista paenneille tytöille tarjotaan henkistä ja fyysistä tukea.

Nenäpäivävaroilla on rokotettu yli 200 000 lasta ja annettu yli kahdelle miljoonalle ihmiselle tietoa ja apua tappavia tauteja vastaan.

 

Kympillä saa paljon

Hyvän tekemiseen tarvitaan suuri sydän, mutta ei välttämättä suuria rahasummia.

Lähetä 10 euron hintainen tekstiviesti ”OAJ” numeroon 16499 tai tee lahjoitus nettilippaan kautta osoitteessa nenapaiva.fi/oaj.

10 eurolla saa esimerkiksi koulupuvun lapselle, pienen kasvimaan neljän hengen kotitaloudelle tai pestävät kuukautissuojat kymmenelle tytölle.

Esimerkiksi Ugandassa moni tyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi. Kun terveyssiteisiin ei ole varaa, tytöt jäävät kotiin tai käyttävät vaatteidensa suojana epähygieenisiä ja epämukavia suojia, kuten kuivia banaaninlehtiä.

Koulujen vessat ovat usein ovettomia eikä niissä ole puhdasta vettä ja saippuaa. Nenäpäivän tuella rakennetaan kouluihin erillisiä käymälöitä tytöille ja pojille.

 

Koulutus ratkaisee

Koulutus on avain köyhyyden poistamiseen. Kyläkoulut ovat tärkeitä erityisesti syrjäseuduilla, joilla pitkät etäisyydet muutoin estävät köyhien perheiden lasten koulunkäynnin.

Ammattikoulutus auttaa löytämään työn, josta saa elämiseen riittävän palkan ja toimeentulon koko perheelle. Vuoden ammattikurssi nuorelle maksaa 75 euroa.

Nenäpäivä-varoilla järjestetään myös opettajankoulutusta ja kehitetään opintosisältöjä. Tuki auttaa jakamaan tietoa terveellisestä ravinnosta, rokotusten tärkeydestä, lasten oikeuksista sekä lapsityön ja lapsiavioliittojen haitoista.

  • 20 eurolla lapsi saa tieto- ja viestintätekniikan peruskurssin.
  • 30 eurolla opettajalle voidaan järjestää koulutus oppimista parantavista menetelmistä.

 

Lapsi kaipaa turvaa

Yhdenkään lapsen ei tulisi joutua töihin, naimisiin tai kadulle asumaan. Hyvinvoivat yhteisöt tarjoavat perustan turvalliselle lapsuudelle. Aikuisten työolojen ja -ehtojen parantaminen ja pienlainat helpottavat perheiden toimeentuloa, ja se vähentää painetta laittaa lapset töihin. Perustamalla turvakoteja orpolapsille heidät voidaan pelastaa joutumasta kadulle.

  • 10 euron lahjoituksella voidaan järjestää viiden päivän koulutus lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
  • 60 eurolla autat järjestämään tasa-arvokurssin kymmenen kotiapulaisen perusoikeuksien edistämiseksi.
  • 540 eurolla pystytetään talo erittäin haavoittuvassa asemassa olevalle perheelle.

 

Porukalla hyvän puolesta

Nenäpäivään on aikaa muutama viikko, joten vielä ehtii tempaista.

Neulokaa Nenäsukkia tai leipokaa opettajainhuoneeseen herkkuja Nenäpäiväresepteillä.

Viekää Nenäviestiä lapsille ja nuorille, sillä niin hyvä leviää. Poimikaa Nenäpäivän nettisivuilta hauskaa tekemistä päiväkotiin tai kouluun: askarrelkaa Nenähahmosta sorminukkeja tai pitäkää valmis oppitunti slummissa asuvasta Robertista, joka haaveilee omasta kodista.

Kerätkää työyhteisössä lahjoitus Nenäpäivälle. Voitte tilittää rahat OAJ:n perustamaan nettilippaaseen, jonka kautta voi seurata OAJ:n keräämän potin kertymistä reaaliajassa.

 

Oppia oikeuksien puolustamiseen

Tiesitkö, että OAJ on tehnyt kehitysyhteistyötä jo 1980-luvulta lähtien useissa Afrikan maissa?

Hankkeissa on koulutettu järjestötoimijoita ja vahvistettu opettajajärjestöjen jäsenhankintaa ja vaikuttamistyötä.

Esimerkiksi Togossa pantiin alulle opettajajärjestö. OAJ:n tuella opettajat pystyivät matkustamaan kokouspaikoille ja heille järjestettiin yöpaikka ja ruokaa. Yhdeksässä vuodessa järjestön jäsenmäärä tuplaantui, ja nyt järjestö pystyy jatkamaan toimintansa kehittämistä itsenäisesti ilman OAJ:n apua.

Pontimena ammattijärjestöjen solidaarisuustyölle on opettajien maailmanjärjestön Education Internationalin eli EI:n tahto puolustaa kaikkien maailman opettajien asemaa.

 

Tilaa maksuton kampanjapaketti!

nenapaiva.fi/kampanjapaketti