Mun työ: Aapishahmoilla tehdään teatteria

Anne Niittyvuopio tempautuu oppimisen riemuun. Hän keksii kiinnostavaa tekemistä niin Harry Potteria lukeville kuin niille, jotka vasta opettelevat kirjaimia.

Luokanopettaja Anne Niittyvuopio
Sauvosaaren koulu, Kemi

 

Elämme ekaluokkalaisten kanssa lukemaan oppimisen riemua. Halusin tehdä Ystävien aapisen maailmasta totta ja virkkasin Aamos-hirven, Ulla-ilveksen, Kruu-kurjen, Papu-hiiren ja muut aapisen olennot. Niitä voi ottaa syliin ja niille saa aina lukea.

Aapishahmoilla olemme tehneet nukketeatteria ja kehitelleet aapisesta tuttuja vuorosanoja vielä pidemmälle. Eläinten suulla hiljaisimmatkin uskaltavat puhua.

Lasten lukuvalmiuksissa on isoja eroja ja kaikille täytyy löytää oman tasoista tekemistä. Ohjaajan ja laaja-alaisen erityisopettajan avulla voin onneksi myös eriyttää opetusta.

Työni on kokonaisvaltaista ja täynnä yllätyksiä. Tänäänkin on opetuksen lomassa puhallettu polvea ja etsitty kadonneita avaimia. Välillä tuntuu, etten ehdi tehdä kaikkea, mitä pitäisi. Silloin yritän muistaa, että riitän tällaisena.

Tykkään elää ja ihmetellä oppilaiden mukana. Kehumalla, kiittämällä ja kannustamalla pääsee tosi pitkälle.

Opiskelin ensin biologian ja maantieteen opettajaksi ja tein väitöskirjan kasvien kukkimisesta. Sitten suoritin luokanopettajan opinnot ja löysin intohimoni alkuopetuksesta. Nyt työssäni kukkii oppimisen ilo.