Kasvatatko perunoita? Varhaiskasvatuksen opettaja ei ole varhaiskasvattaja

Varhaiskasvattaja panee siemenperunansa itämään jo maaliskuun alussa, seuraa tarkasti kuun kiertoa sekä tunnustelee maan kosteutta ja lämpötilaa pääsiäisestä lähtien. Lopulta koittaa hetki, jolloin hän voi piilottaa kasvualkuja täynnä olevat istukasperunat kasvimaahansa. Sitten vain odottamaan juhannusta…

OAJ:n työmarkkinaedunvalvonnan erityisasiantuntija Kristiina Johansson osaa ohjeistaa kaltaisiaan multasormia, mutta varoittaa sekoittamasta mullantuoksuista varhaiskasvattajaa varhaiskasvatuksen opettajaan, jonka työpaikka on päiväkoti.

− Opettajakin voi harrastaa puutarhanhoitoa, mutta työkseen hän opettaa ja kasvattaa pieniä lapsia. Opettajalla on kokonaisvastuu muun muassa lapsiryhmän pedagogisen toiminnan suunnittelusta, toteutumisesta, arvioinnista ja kehittämisestä.

Varhaiskasvattajaa ei löydy opetus- ja kasvatusalalta eikä alan työehtosopimuksista. Yksi poikkeus on kuitenkin olemassa: steinerpedagogisissa päiväkodeissa varhaiskasvatuksen opettajaa voidaan kutsua varhaiskasvattajaksi.