Maistiaisia bisneksestä

Yrittäjyysopetus kehittää tärkeitä työelämätaitoja, sanoo yrittäjyysasiantuntija Niina Helin.

Yrittäjyysasiantuntija Niina Helinillä on syytä hymyyn. Hänen työnantajansa Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia voitti nimittäin toukokuussa Suomen yrittäjien järjestämän yrittäjyysopetuskilpailun.

Palkitussa opetusmallissa on Helinin mukaan useita erityisiä piirteitä.

– Keski-Suomessa korkea-aste ja toinen aste tekevät poikkeuksellisen tiivistä yhteistyötä. Meillä on aidosti yhteisiä opintoja ja yhteiset liikeideoiden esihautomo- ja hautomopalvelut.

Gradiassa kaikki lukiolaiset ja ammattiin opiskelevat voivat sisällyttää tutkintoonsa yrittäjyysopintoja. Yritteliästä asennetta painottava yrittäjyyskasvatus kuuluu kaikille opettajille. He saavat tehtävään tukea alakohtaisilta yrittäjyyskoordinaattoreilta.

Koordinaattorit välittävät opettajille tietoa ja auttavat opintojen henkilökohtaistamisessa. Opiskelija voi halutessaan kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti Nuori yrittäjyys -yhdistyksen opinto-ohjelman mukaisessa yrityksessä tai koulutuskuntayhtymän osuuskunnissa.

– Näin mahdollistuvat innovatiivisemmatkin kokeilut, jotka vahvistavat yrittäjämäistä osaamista ja innostavat jatkamaan.

Tavoitteena ei kuitenkaan ole leipoa kaikista yrittäjiä.

– Esimerkiksi kokeiluyrittäjyyden kautta voi oppia paljon työelämässä muutenkin tarvittavia taitoja, kun ottaa vastuuta, hankkii asiakkaita ja hoitaa itse markkinoinnin.

Gradian yrittäjyyspolku

  • Innostuminen: Jokaisella on mahdollisuus valita tutkintoonsa yrittäjyysopintoja. Kursseja voi poimia myös ammattikorkeakoulun ja yliopiston tarjonnasta.
  • Kokeileminen: Yrittäjyyttä voi kokeilla osana opintoja.
  • Yrittäminen: Tukea oikean liiketoiminnan aloittamiseen saa oppilaitosten ja kaupungin perustaman Yritystehtaan esihautomosta ja verkkovalmennuksista.
  • Kehittäminen: Valmistuneille tarjotaan sparrausta ja täydennyskoulutusta.

Lue samasta aiheesta