Luottamusmiehiltä vaaditaan nyt kovaa nahkaa – paikallisilla erillä paikataan palkkauksen epäkohtia

Mahdollisimman suuri yleiskorotus on OAJ:n tavoite aina, kun neuvotellaan virka- ja työehtosopimuksista. Palkankorotusten paikallisilla erillä on kuitenkin iso rooli, koska niillä korjataan jälkeenjääneitä palkkoja.

Yleiskorotukset maksetaan kaikille, mutta paikallinen erä neuvotellaan paikallisesti. Paikallisia eriä on nyt paljon ja niillä voi korjata työnantajan ja henkilöstön yhdessä näkemiä palkkausepäkohtia.

Ellei paikallisen erän kohdentamisesta pystytä sopimaan, työnantaja päättää pääosin, miten potti jaetaan. Poikkeuksena ovat kytkystä verrokkisopimuksiin tulleet paikallisten erien lisäkorotukset vuosina 2023 ja 2024. Ellei niissä päästä yhteisymmärrykseen, puolet jaetaan yleiskorotuksena ja lopusta päättää työnantaja.

Kaikissa tilanteissa pitää kuitenkin käydä aidot neuvottelut pöytäkirjoineen ja muistioineen.

 

Kunta-alalla työskentelevien opettajien paikalliset 0,4 ja 0,3 prosentin erät tulevat maksuun tämän vuoden kesäkuussa. Samaan aikaan maksetaan myös palkkaohjelman kautta tuleva paikallinen 1,2 prosentin erä.

OAJ:n paikallisyhdistykset päättävät paikallisten erien tavoitteet. Erien kohdentamisesta neuvottelevat pääluottamusmies joko yksin tai yhdessä yhdistyksen nimeämän edustajan ja työnantajan edustajien kanssa.

Luottamusmiehiltä vaaditaan kovaa nahkaa nyt, kun paikallisista eristä neuvotellaan. Erityisasiantuntija Aleksi Tervamaa OAJ:stä kertoo kokemuksesta, että neuvottelut ovat usein raskaita ja vaikeitakin.

Kevään luottamusmieskoulutuksissa on paneuduttu palkkausepäkohtiin. Tervamaa tietää, että luottamusmiehet tekevät aina parhaansa epäkohtien korjaamiseksi aikaa ja vaivaa säästämättä.

– Tässä työssä he tarvitsevat niin OAJ:n keskustason, paikallisyhdistysten ja varsinkin opettajakunnan vahvan tuen.

 

Riitta Korkeakivi