Koulukelauksia: Innostus lintuihin löytyi lukion kerhossa

Luontoillan lintuasiantuntija Juha Laaksonen luisti lukion tunneilta linturetkille.

Helsinkiläissyntyinen luontotoimittaja Juha Laaksonen aloitti koulutiensä Joensuussa Kanervalan koulussa. Pihaleikeistä innostunut ekaluokkalainen kritisoi opettajalle heti ensimmäisenä päivänä välitunnin lyhyyttä.

Välituntien lisäksi Laaksonen viihtyi oppitunneilla. Ensimmäisellä luokalla hän sai koulumenestyksestä tunnustukseksi stipendin – sileän kymmenen markan setelin.

 

Yhdeksänvuotiaana opinpolku jatkui Helsingin Lauttasaaressa Myllykallion koulussa.

– Lempiaineeni oli pitkään historia. Minulla oli voimakas mielikuvitus ja kehittelin todellisen historian rinnalle tarinoita merirosvojen aarteista ja viikingeistä. Tarinamaailma kiehtoi aina lukiovuosiin saakka, Laaksonen kertoo.

Historian lisäksi matematiikka oli Laaksosen lempiaineita. Hän muistelee lämmöllä Lauttasaaren yhteiskoulun matematiikan lehtoria Otto Jeskasta, joka oli tiukka mutta samalla hyvä ja tarkka opettaja.

Lukiossa Laaksonen hurahti biologiaan ja maantieteeseen. Koulun Hemppo-kerhon mukana hän osallistui linturetkille ja luontoaiheisille luennoille.

– Kerhossa oli samanhenkistä porukkaa. Pukeuduimme kuin hämyt maastotakkeihin ja -kenkiin, stereoissa soi reggae ja punk.

Linturetket kiinnostivat lukiolaista niin paljon, että välillä Laaksonen otti omaa lomaa niitä varten.

 

Ylen luontotoimittaja ja kirjailija Juha Laaksonen (oik.) poseeraa yläasteikäisenä kaverinsa Mika Uutun kanssa. Laaksosella riitti kouluaikoina kavereita, ja välitunnit olivat hänelle tärkeitä. Koulussa Laaksonen oli kiinnostunut niin historiasta ja matematiikasta kuin biologiasta ja maantiedostakin.

 

Kirjoitusten jälkeen tie vei rakennustyömaalle. Lumen alta lautoja kaivaessa nuorukaisen mieleen juolahti, että raksahommien sijaan voisi opiskella.

Laaksonen haki Helsingin yliopistoon opiskelemaan maantiedettä – biologia olisi kiinnostanut enemmän, mutta kokeisiin olisi pitänyt lukea enemmän.

Biologiaa Laaksonen opiskeli pitkänä sivuaineena.

Nykykoulun hän toivoisi innostavan oppilaita tarttumaan puhelimen sijasta kirjaan ja opettavan heitä arvostamaan lähiluontoa.

– Suomen kaupunkiluonto on rikas ja mielenkiintoinen. Luontoon ei tarvitse lähteä kauas.

 

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Birdlife Suomi järjestää Pihabongaus-koululaisviikon 23.–27.1. Birdlifen verkkosivuilla on opettajille valmista materiaalia bongausta varten.